Rodrigo Ballester a győri MCC-ben!

Európai választások, az EU válaszúton

Győr+ Fotó: MCC
2024.05.28. 10:52

Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője az Európai Uniós források feltételességét mutatta be az MCC győri képzési központjában.

Az elmúlt évek során naponta kaptunk hírt arról, hogy miként alakul az Európai Uniós források megítélése hazánk számára. Az Európai Bizottság bizonyos jogállamisági mechanizmusokra és kondicionalitási feltételekre hivatkozva több mint egy éve visszatartja a Covid világjárvány utáni helyreállítási, illetve a 2020-27-es költségvetési ciklus pénzügyi forrásait. A magyar kormány többszöri intézkedéscsomaggal igyekezett a Bizottság által felállított kritériumoknak megfelelően a vélt hiányosságokat kijavítani, azonban a központi források azóta sem érkeztek meg Magyarország számára. Mik is pontosan azok a jogállamisági kritériumok, melyeket az Európai Bizottság Magyarországgal szemben állított? Van-e egyáltalán joga a Bizottságnak ilyen típusú pénzügyi eszközöknek az alkalmazásához? E kérdések is terítékre kerültek az előadáson.

A 2022-es áprilisi magyarországi választásokat követően az Európai Unió története során először indított eljárást „az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről”. Ennek keretében a Bizottság egy 27 pontból álló feltételrendszert állított fel Magyarország számára, melyek nem teljesülése esetén a források 65 százaléka befagyasztva marad.

Emellett az alapítványi fenntartású magyar egyetemeket kitiltják az Erasmus és Horizon programokból. Ez utóbbi szankciókat még soha nem használta fel „fegyverként” az Unió egy tagállammal szemben sem. Rodrigo Ballester elmondta, hogy az Európai Uniónak a pragmatizmusra kellene építenie, és a közösségi költségvetést nem befolyásolhatják politikai kérdések. E fajta politikai zsarolásnak tűnő intézkedések teljességgel ellene mennek az Unió alapokmányaiban, mint a Lisszaboni- és Amszterdami Szerződésekben lefektetett elveknek. A központi források kifizetésénél a Bizottságnak nincs jogosultsága azok kifizetési teljesülését politikai feltételek mentén meghiúsítani.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. május 29-én 17:30-kor lesz, mely során Pöltl Ákos, a Pannon Egyetem Védelmi Oktatási és Kutatási Centrumának szakmai igazgatója, az MCC vezető oktatója, családbiztonsági szakértő ad elő Szerezd vissza a családodat – légy okosabb az okostelefonnál címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Kapcsolódó témák: #előadás | #Európai Unió | #MCC |