Címke: költészet
Hirdetés
Győr+ 2024.06.11.

Vers a peronon: idén nyáron is magyar költők versei hallhatók az állomásokon

Már hagyománynak tekinthető, hogy a nyári hónapokban magyar verseket van lehetőségünk meghallgatni a vasútállomásokon. Idén sincs ez másképp, 2024-ben újra visszatért a Vers a peronon program, a helyszínek köre pedig tovább bővült, hiszen a HÉV és a Volánbusz is csatlakozott a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezéséhez. A MÁV-VOLÁN-csoport 69 állomásán összesen 38 vers hangzik el a következő hónapokban.

Földvári Gabriella 2024.04.14.

Pro Urbe díjas alkotópáros

Csáky Anna és Molnár György negyven éven át éltek szeretetben, boldogságban, húsz éven keresztül pedig a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség vezetőjeként tevékenykedtek a győri alkotókért, művészekért, és a Győri Antológia kötetek szerkesztőjeként. A város ikonikus párjának számítottak, szinte minden kulturális rendezvényen ott voltak.

J. Kovács Andrea 2024.04.13.

„A lét titokzatosságához legközelebb a költészet visz”

A költészet napja alkalmából a Kisfaludy Károly Könyvtár vendége volt Iancu Laura József Attila-díjas költő, író, néprajzkutató. A végtelenül szerény, törékeny nő, feleség és kétgyermekes édesanya. A csángóföldi kicsiny faluból először egy csíkszeredai iskolába került, ahol már magyarul tanulhatott. Érettségi után Budapesten, Szegeden és Pécsett járt egyetemre, öt diplomát szerzett. A verseken kívül drámája, kisregényei, esszéi jelentek meg, valamint jelentős a tudományos munkássága is.

MTI 2023.12.30.

Elhunyt Kovács András Ferenc, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő

Hatvannégy éves korában szombat hajnalban elhunyt Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, esszéíró, műfordító, dramaturg, a Látó szépirodalmi folyóirat volt főszerkesztője - közölte szombaton a marosvásárhelyi lap szerkesztősége.

Győr+ 2023.09.12.

Két napig zengtek Győrben Petőfi versei

Egyedi, különleges módját találták meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezői ünnepelt költőnk, Petőfi Sándor emléke előtti tisztelgésnek: meghívott zenészek és színészek közreműködésével két napon át zengették a 200 éve született költő nevét és verseit a Zengő Petőfi énekeltvers fesztiválon.

Győr+ 2023.09.04.

Zengő Petőfi – Énekeltvers Fesztivál Győrben

Az idei évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, ehhez kapcsolódva a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is több nagy rendezvénnyel készült. A Konferencia és a versmondó versenyt követően az ünnepségsorozatot szeptember 8-9. között Énekeltvers fesztivál koronázza meg Zengő Petőfi címmel. A 2 napos ünnepség otthona a Győri Zsinagóga lesz.

J. Kovács Andrea 2023.05.01.

Petőfi máskép(p) – Diákok alkotásai a költő zseniről

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdetett a Prohászka-iskola, a Szent László Látogatóközpont és a Győri Egyházmegye a katolikus iskolák diákjainak. A zsűrizett pályaművekből április 26-án kiállítás nyílt a Triangulum Galériában.

Pécskai István 2023.04.17.

Petőfi előtt tisztelgett az Arany iskola

A Petőfi 200 programsorozat és a Költészet Napja alkalmából hétfőn, a Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola is a költőóriás és a munkássága előtt tisztelgett. A diákok, kiegészülve néhány Baksa Gimnáziumos fiatallal, zenés-verses műsort adtak elő az intézmény aulájában. Közel 100-an szerepeltek a színvonalas produkcióban, amit az iskola többi tanulója nagy tapssal jutalmazott. Az Arany iskola igazgatója azt mondta, a magyartanárok ötlete alapján szervezték meg a Petőfi előtt tisztelgő műsort.

Győr+ 2023.04.17.

Elhunyt Csáky Anna költő

Molnár György tájékoztatta az alkotótársakat és a barátokat a szomorú hírről, amely szerint felesége, Csáky Anna költő elhunyt.

Hirdetés