Petőfi máskép(p) – Diákok alkotásai a költő zseniről

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.05.01. 13:20

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdetett a Prohászka-iskola, a Szent László Látogatóközpont és a Győri Egyházmegye a katolikus iskolák diákjainak. A zsűrizett pályaművekből április 26-án kiállítás nyílt a Triangulum Galériában.

A tárlatot Pezenhofferné Molnár Edina iskolaigazgató köszöntője után dr. Cseh Sándor, a látogatóközpont igazgatója nyitotta meg.

„Petőfi sorait azért olvassuk újra és újra, hogy minél jobban megismerjük őt. Ő a mi géniuszunk, s ha a műveit megértjük, közelebb jutunk ahhoz az értékrendszerhez, amely a teremtett világot jellemzi. Petőfinek kultusza van, s a közgondolkodás hozzá köti a hazáról, a nemzetről, az emberiségről, a szabadságról, a szerelemről, a szülők szeretetéről kialakított érzelmeinket. Kimagasló munkabírás és teljesítmény jellemezte, a népiességet és a műveltséget jól összekapcsolta műveiben” – hangsúlyozta dr. Cseh Sándor.

A kiállított művek alkotói két korcsoportban versenyezhettek egymással. A felső tagozatosok versillusztrációkat készíthettek, míg a gimnazisták Petőfi máskép(p) címmel alkothattak. A költő arcvonásait a róla készült dagerrotípia, metszetek és festmények alapján jól ismerjük. A pályázóknak másképpen kellett elkészíteni arcképét. Ábrázolhatták az impresszionisták vagy a kubisták stílusában, felépíthették tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva, vagy épp egy 21. századi Instagram-profilként megjelenítve.

A gyerekek nagy átéléssel és szárnyaló fantáziával oldották meg a feladatot. Az illusztrációk jól tükrözik, hogy az ifjú alkotók valóban megértették, átélték a költő gondolatait. Az arckép újragondolása pedig izgalmas, különleges alkotásokat eredményezett. Találkozhatunk a költő vonásaival fauve és pop art stílusban, de még futurisztikus android formájában is.

A beérkezett félszáz alkotás közül szakértő zsűri – Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és dr. Pápai Emese művészettörténész a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa – választotta ki a díjazott alkotásokat.

A felsősök közül az első helyezést Győri Luca és Horváth Zselyke, a gimnazisták kategóriájában Szilvágyi Mária és Szitter Julianna érdemelte ki.

A Petőfi máskép(p) című kiállítás ingyenesen megtekinthető április 26. és május 21. között, mindennap 10-től 18 óráig.

Kapcsolódó témák: #költészet | #Kultúra | #Petőfi | #vers |