Címke: forradalom
Hirdetés
Földvári Gabriella 2023.10.27.

Az Audi iskolában is megemlékeztek az 56-os forradalomról

A 20. századi magyar történelem talán legmeghatározóbb napjaira emlékeztek a győri Audi Hungaria Iskolaközpont diákjai. A kilencedik évfolyam tanulói rövid jelenetekben mutatták be a szabadságharc előzményeit és tragikus eseményeit.

J. Kovács Andrea 2023.10.25.

A győri mártírokra emlékeztek az újvárosi temetőben

Az 1956-ban Győrben elesett és Újvárosban eltemetett mártírokra emlékeztek ma délelőtt a városrész temetőjében, Máté Mária és Szabó Béla sírjánál. Hatvanhét éve a győri börtön előtt ezen a napon végeztek a gyilkos lövések a két fiatallal és harmadik társukkal, Halász Ödönnel.

J. Kovács Andrea 2023.10.23.

A remény napjai

Tizenkét nap. Ennyi jutott a szabadságból nekünk 1956-ban. Mégis, ez a pár nap elég volt ahhoz, hogy az euforikus hangulatban lényegi változások kezdődjenek.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Városunk fontos szerepet játszott a forradalomban

Több szempontból is büszkék lehetünk mi, győriek, hiszen az 1848–49-es forradalom és szabadságharcból városunk is kivette részét. Szabó Gyulával, az Arrabona Városvédő Egyesület elnökével beszélgettünk az időszak történelmi kutatásairól.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Elismerések átadása és szoboravatás a díszközgyűlésen

„Mi, győriek büszkék vagyunk erre a városra, mi pontosan ismerjük, hogy milyen szorgalmas emberek élnek itt, mi már a jövő sikereit tervezzük, hiszen számunkra szívügyünk Győr” – mondta beszédében a város legújabb díszpolgára, Szijjártó Péter miniszter a szerdai városházi ünnepségen.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Ünnepi beszéd és koszorúzás a Honvéd ligetben

Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek, így Győrben is – hangzott el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepségen a Honvéd ligetben.

Garamvölgyi Imre 2023.03.15.

Győr Petőfije

Kevés olyan pillanata van a magyarok históriájának, amikor egyszerre dobban meg minden piros-fehér-zöld szív egy cél érdekében szerte az országban.

Pécskai István 2023.03.15.

Győri szál a forradalomban

175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én a pesti Pilvax kávéházból induló ellenzéki fiatalok vezetésével kitört a forradalom Magyarországon. Az esemény egyrészt a nemzeti önrendelkezés és az identitás megőrzése, másrészt az egyéni szabadságjogok kivívása miatt történelmünk meghatározó eseménye. Ezt követően olyan folyamatok indultak el hazánkban, amelyeket még később a szabadságharc leverése sem állíthatott meg.

Hirdetés