Címke: emléknap
Hirdetés
Nagy Roland 2024.04.11.

Országos helytörténeti sétaprogram a zsidóság nyomában

Videó-interjús helytörténeti sétaprogram indul huszonhárom magyarországi helyszínen a holokauszt emléknapjához kapcsolódóan április 15-e és április 19-e között, helyi pedagógusokkal és intézményekkel együttműködve. Az esemény a zsidóságuk miatt megbélyegzettek deportálásának 80. évfordulója alkalmából a Zachor Alapítvány által szervezett programsorozat része.

Venesz Klaudia 2024.04.02.

A világ kékben

Az Autizmus Világnapjáról a 2007 óta április másodikán emlékezünk meg. Az ENSZ jelölte ki határozatában ezt a napot azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra.

MTI 2024.02.25.

Sebők Sándor fóti plébános kapta idén a Hit pajzsa díjat

Sebők Sándor, a fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom plébánosa, regnumi atya, mesterkanonok vehette át idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat, a kommunizmus magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából évente odaítélt elismerést vasárnap a budapesti Egyetemi Kisboldogasszony-templomban.

MTI 2024.02.25.

Ha a kommunisták megszerzik a hatalmat, akkor bárkiből lehet áldozat

Ez a nap nemcsak a Kisgazdapárt főtitkára, Kovács Béla személyes tragédiájáról szól, de a szembesülésről azzal is, hogy ha a kommunisták megszerzik a hatalmat, akkor bárkiből lehet áldozat - mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten.

Pécskai István 2023.10.06.

Utcanevek őrzik emléküket

Ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja. Talán kevesen tudják, de Győrben mind a 13 aradi vértanúról neveztek el utcát.

J. Kovács Andrea 2022.02.25.

Ma van a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. A kutatások alapján mintegy 100 millió emberről lehet szó. Egymillióra teszik azoknak a számát, akiket kivégeztek, illetve éhínségben, kényszermunkatáborban haltak meg, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak. Egyikük, dr. Rédly Elemér atya három nappal ezelőtt hunyt el. Megalkuvást nem ismerő, egyenes ember, hitvalló keresztény, jó pap volt. Sok évvel ezelőtt készítettem vele egy interjút, amiben börtönéveiről, meghurcoltatásáról beszélt. Most ebből közlünk részleteket.

Hirdetés