Utcanevek őrzik emléküket

Pécskai István Illusztráció: oktober6.kormany.hu
2023.10.06. 11:31

Ma van az Aradi Vértanúk Emléknapja. Talán kevesen tudják, de Győrben mind a 13 aradi vértanúról neveztek el utcát.

Győr évről évre méltóképpen ápolja az aradi vértanúk emlékét. Ahogy városunkban hagyomány, az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot követően kivégzett 13 honvédtiszt halálának idei, 174. évfordulóján is megemlékezést tartanak. Az október 6-i eseményre hagyományosan a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál kerül sor. Az első magyar kormány miniszterelnökét szintén október 6-án végezték ki Pesten.

Talán kevesen tudják, de Győrben mind a 13 aradi vértanúról, Aulich Lajosról, Damjanich Jánosról, Knézich Károlyról, Lahner Györgyről, Leiningen-Westerburg Károlyról, Nagy-Sándor Józsefről, Pöltenberg Ernőről, Török Ignácról, Vécsey Károlyról, Dessewffy Arisztidről, Kiss Ernőről, Lázár Vilmosról és Schweidel Józsefről külön-külön is neveztek el utcát – más-más városrészben. Emellett a belvárosban az Aradi vértanúk útja is az ő emléküket őrzi.

Fontos, hogy a nevük soha ne merüljön feledésbe. Magyarország szabadságáért vívott küzdelmük miatt mérhetetlen tiszteletet érdemelnek. Feláldozták magukat a hazáért, pedig sokan közülük nem magyar származásúak voltak. Aulich Lajos és Lahner György német, Poeltenberg Ernő osztrák, Damjanich szerb, míg Knézich Károly horvát családból származott. Az örmény kisebbséget Kiss Ernő és Lázár Vilmos képviselte.

A jövőt éppen az olyan kiváló hazafiak, mint az aradi vértanúk felemlegetésével építhetjük és erősíthetjük.

Kapcsolódó témák: #Aradi vértanúk | #emléknap | #Szemszög | #Vélemény |