Címke: élővilág
Hirdetés
Győr+ 2023.03.02.

Felmérés: győri horgászok segítségét is kérik a kutatók

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja.

Győr+ 2023.02.28.

Megérkeztek az első gólyák

Visszatértek telelőhelyeikről február 23-án az első fehér gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkba. A három, jó erőben lévő madár Dévaványán szállt le a hosszú út után.

Pécskai István 2022.09.16.

A lébényi GalambÁSZ

A galambászat az élete Rongits Tivadarnak. A lébényi szakember óriási sikert ért el a közelmúltban: a „730-as” néven emlegetett galambja világbajnoki címet szerzett középtávon, ami nagyjából 300-600 kilométeres repülőutat jelent a madaraknak.

MTI 2022.08.04.

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé csütörtökön.

Havassy Anna Katalin 2022.06.04.

A bogaras bokszoló

Leginkább bokszolóként vált eddig ismertté Sánta Krisztián, aki szép eredményeket tudhat magáénak a sportban. Persze a civil életére is folyamatosan gondolt, így számos végzettsége mellett jelenleg úgy tűnik megtalálta a kedvencét: darázs és kártevőírtóként ténykedik, így talán nem haragítottuk magunkra a címmel.

Zombai-Kovács Ákos 2022.05.20.

Négy év után ünnepelték a halvándorlás világnapját

A járvány miatt négy év kihagyással szervezett újra iskolásoknak szóló ismeretterjesztő programot az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A szervezet is csatlakozott a nemzetközi szintű megemlékezéshez, melynek célja, a Halvándorlás Világnapján, felhívni a figyelmet az átjárható folyók és a vándorló halak jelentőségére.

Győr+ 2022.04.19.

Fülemülék Éjszakája

Az érdeklődők a program keretében megismerkedhetnek a fülemülével és annak dalos társaival.

J. Kovács Andrea 2022.03.27.

Fecskebarátok kerestetnek

„Fecskebarát hely” cím adományozásával buzdít a villás farkú madárkák védelmére a Környezetvédelmi Bizottság. A részletekről Markó-Valentyik Anna számolt be lapunknak.

Győr+ 2022.01.19.

A csodálatos Erebe-szigetek

Nagyszentjános közigazgatási területén találhatóak a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozó Erebe-szigetek. Az erdőrezervátummá minősített háborítatlan vidék több védett állatfajnak biztosít nyugodt élőhelyet.

Győr+ 2021.11.27.

Ezt tegyük a használt olajjal!

Kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk környezetünk védelméért. Különösen igaz ez a használt sütőolaj összegyűjtésére.

Hirdetés