Címke: bazilika
Hirdetés
P. Csapucha Adrienn 2023.11.13.

Emlékek a hegy szívében, a bazilika 800 éve

November 11-e Szent Márton, a pannonhalmi monostor, a bazilika és Pannonhalma város védőszentjének ünnepe. Ez alkalomból az elmúlt hétvégén sem maradhatott el a közös, történelmi és szakrális értékeken nyugvó ünneplés, ám az idei más volt, mint a többi. Szombaton a rendezvény részeként Novák Katalin nyitotta meg ugyanis a „Pannonhalmi Bazilika 800” emlékévet, hiszen 2024-ben lesz nyolcszáz éve, hogy a gyönyörű szerzetestemplomot helyreállították és ünnepélyesen felszentelték.

J. K. A. 2023.03.24.

Nagyhét a bazilikában

A Győri Egyházmegye közzétette honlapján a nagyheti liturgia rendjét a püspöki székesegyházban.

MTI | Fotó: MTI/Krizsán Csaba 2023.01.02.

Gyászmisén búcsúztak Győrben XVI. Benedek pápától

XVI. Benedek emeritus pápára emlékeztek Győrben. A gyászmisét Veres András győri megyés püspök vezette. A hivataláról lemondott egyházfőt január 5-én helyezik örök nyugalomra a Vatikánban.

Németh Boglárka 2022.12.18.

Adventi hangverseny a bazilikában

Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzata és a Magyarországi Németek Győr és Környéke Érdekképviselete és Kulturális Egyesülete adventi hangversenyt szervezett a székesegyházban vasárnap délután.

Kárpát Zsolt 2022.11.19.

Együtt zúgott a Győri Bazilika hét harangja

Szombat délelőtt több mint egy évszázad után ismét együtt szóltak a Győri Bazilika harangjait. Ezzel helyreállt a rend, nyilatkozta a Győr+ Médiának dr. Veres András megyéspüspök, aki hozzátette, korábban csak az első világháború előtt volt hét harangja a székesegyháznak.

Havassy Anna Katalin 2022.09.17.

Zúgjatok harangok!

A harangszó az állandóságot képviseli. Mindig lehet rá számítani, nem írja felül sem digitális fejlődés, sem politika, sem pedig gazdaság. A déli harangszó 1456 óta velünk van és marad is, míg világ a világ. Legalábbis remélhetőleg, mert ha már a harangzúgást sem fogjuk hallani, akkor tudhatjuk, nem sok minden maradt a földi létből.

J. Kovács Andrea 2022.05.09.

Zenei csemege a bazilikában

Régen elfeledett zeneműveket szólaltattak meg a minap a győri bazilikában. A különleges műsorban a Győri Egyházmegyei Levéltár, a Pannonhalmi Musicotheca Jesuitica Archívum, illetve a soproni Városplébánia (Szentlélek-templom) kottatárának anyagából hallhattak darabokat az ínyenc érdeklődők.

Hirdetés