Együtt zúgott a Győri Bazilika hét harangja

Kárpát Zsolt Ács Tamás
2022.11.19. 17:50

Szombat délelőtt több mint egy évszázad után ismét együtt szóltak a Győri Bazilika harangjait. Ezzel helyreállt a rend, nyilatkozta a Győr+ Médiának dr. Veres András megyéspüspök, aki hozzátette, korábban csak az első világháború előtt volt hét harangja a székesegyháznak.

Dr. Veres András megyéspüspök délelőtt 10 órakor kezdődő szentmiséjén a győri Brenner János Papnevelő Intézet másodéves kispapjai öltötték magukra a papi öltözéket, a reverendát. A harmadéveseket lektorrá, a negyedéveseket akolitussá avatták, az áldozópapságra készülő ötödéveseket pedig a jelöltek közé vették fel. Az ünnepi szertartás után, történelmi pillanatokat élhettek át a hívek. 11.30-kor ebben az évszázadban először szólaltak meg egyszerre a bazilika harangjai.

„Helyre állt a rend, az I. világháború előtt így szóltak a harangok. Sajnos a háborúk megsemmisítették a harangokat, amelyek közül mindössze egy maradt” – emelte ki dr. Veres András megyéspüspök. 

Az egyházmegye megrendelésére a németországi Passauban hat új hangszert készítettek, melyek szeptember elején érkeztek Győrbe és azóta a helyükre is kerültek. A győri harangok a hétköznapokban nem egyszerre fognak szólni.

Más-más kombinációban hallhatjuk majd a harangokat. Természetesen lesznek olyan kiemelt ünnepnapok, amikor úgy, mint most együtt szólnak majd” – tette hozzá a megyéspüspök.

TV-s szerkesztő: Zombai Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #bazilika | #harangok |