Hirdetés
Magyarország

Nem lesz kötelező oltás, Novák Katalint javasolják köztársasági elnöknek

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Győr+
2021.12.21. 10:15

Orbán Viktor tartotta az év utolsó, rendkívüli Kormányinfóját a hazai és a nemzetközi sajtó képviselői előtt. A Kormányfő kijelentette: bár a kérdés felvetése jogos, Magyarországon nem szeretnének kötelező oltást. Kérdésre válaszolva elhangzott az is: Novák Katalin követheti Áder Jánost a köztársasági elnöki tisztségben. Egyelőre nem tervez szilveszterre járványügyi szigorításokat a kormány.

Hirdetés

Délután fél kettő előtt nem sokkal véget ért a maratoni, több mint három és fél órás rendkívüli Kormányinfó. Mutatjuk a legfontosabb témákat és kérdéseket:

A megszokottól eltérően csütörtök helyett kedden délelőtt tíz órára, a Karmelita Kolostorba hirdették meg az idei év utolsó Kormányinfóját, amelyen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nemzetközi sajtótájékoztató keretében adott tájékoztatást és ismertette a várható kormányzati intézkedéseket.

Hirdetés

A 2021-es év két dologról szólt: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról. Nagyon nehéz év volt mindenki számára. Együtt érzünk azokkal a családokkal, ahol haláleset történt, és mindenben támogatjuk azokat, akik most is a vírussal harcolnak – kezdte tájékoztatóját a miniszterelnök.

Győzni csak az oltással lehet” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: éppen ezért minden elérhető és megbízható vakcinát beszereztünk az elsők között. Most a hangsúly az 5 és 11 év közöttiek oltásán és megerősítő oltások felvételén van. Amiben szintén Európa élmezőnyében vagyunk.”

A gazdasági kérdésekre rátérve aláhúzta: A gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem a beruházások ösztönzésére alapozta a magyar kormány. Ennek köszönhető, hogy a magyar gazdaság visszakapaszkodott oda, ahol a válság előtt jártunk, az uniós munkanélküliségi ráta pedig másfélszerese a magyarénak.

A jövő évi intézkedések között elsőként említette a 25 év alatti dolgozó magyar fiatalok szja-mentességét, valamint a 13. havi nyugdíj visszaállítását.

A jövő év legfontosabb teendőivel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a járvány elleni védekezésre, amelynek fókuszában változatlanul az oltások felvétele áll majd. Orbán Viktor bejelentette: 9,5 millió Pfizer-vakcinát rendel Magyarország az omikron-variáns elleni védekezéshez. A 9,5 millióból másfél millió a gyermekek számára is felhasználható lesz.

A harmadik nagy ügy, amivel foglalkozni kell 2022-ben, a gyermekvédelmi népszavazás. Ennek lényege, hogy kikre bízzuk a gyermekeink nevelését – emelte ki a kormányfő. „Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy a gyermeknevelés joga kizárólag a szülőket illeti meg” – mondta a miniszterelnök.

A külpolitikai és energiapolitika folyamatok részletes elemzését követően Orbán Viktor kijelentette: Magyarország továbbra sem változtat mostani határpolitikáján.

A szándékaink világosak: Magyarország előre megy, nem hátra!” – zárta tájékoztatóját Orbán Viktor.

Ezek után pedig következtek a kérdések:

Lesz-e kötelező oltás?

Az omikron variáns gyors terjedésével kapcsolatban a kötelező oltás esetleges bevezetéséről kérdezték elsőként a miniszterelnököt. Orbán Viktor azt mondta: kézenfekvő lenne egy ilyen döntés, mégis szeretnék ezt elkerülni. „A magyar emberek esetében a kényszer nem működik, mi a meggyőzés fegyverével szeretnénk az embereket jobb belátásra bírni.”

Novák Katalin lehet az új magyar köztársasági elnök?

Érkezett az újabb kérdés: Orbán Viktor megerősítette az információt, miszerint Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztség következő várományosa, erről hivatalos javaslatot is tett. Hozzátette: sajnálják, de nem minősítik, hogy a magyar törvények értelmében Áder János több ciklust nem vállalhat ebben a tisztségben.

Fotó: Novák Katalin, Facebook

Mi lesz a pedagógusok béremelésével?

A pedagógusoknak igazuk van – mondta Orbán Viktor, hogy a tíz százalékos béremelés nem oldja meg a problémáikat, de nincs kolbászból a kerítés – húzta alá. A kormánynak azonban így is szándékában áll a pedagógusok bérének emelése, amely elsősorban a gazdaság teljesítményétől függ majd.

Mennyibe került a feleslegessé vált lélegeztetőgépek beszerzése?

„Ebben az esetben nem a pénzt nézzük, hanem hogy a beszerzett gépeknek köszönhetően hány ember életét sikerült megmenteni” – válaszolt kormányfő.

Mi a helyzet a Völner-üggyel?

„Várjuk meg a bíróság ítéletét, addig ebben az ügyben érdemben nem lehet nyilatkozni. Kizártnak tartom Varga Judit igazságügy miniszter esetleges érintettségét” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kell vizsgálnia a nemzetbiztonsági bizottságnak, hogy Szabó Tímea képviselő valóban a CIA ügynöke-e? – hangzott az újabb kérdés.

„Miniszterelnökként abban a helyzetben vagyok, hogy nincs beleszólásom, mivel foglalkozik a nemzetbiztonsági bizottság. Az ugyanakkor tény, hogy a külföldi titkosszolgálati aktivitás megerősödött Magyarország irányában az elmúlt években. Ezzel tisztában vagyunk és ennek megfelelően védekezünk.”

Mi a véleménye Márki-Zay Péterről?

„Egyelőre a Kormány intézkedéseiről adunk tájékoztatást, politikai ellenfeleinkről majd a kampányidőszakban mondjuk el a véleményünket. Egy dolgot azonban szeretnék megjegyezni hosszú politikai tapasztalataim alapján: egy többpárti koalícióban az igazi főnök mindig az, aki a legerősebb képviselő-csoporttal rendelkezik.”

Le kell-e mondania a főpolgármesternek a városháza-ügy miatt?

„A jogszabályok mindenkire nézve vonatkoznak, Magyarországon jogegyenlőség van. Ezt nem lehet lerombolni, mert az egyúttal rombolja a közbizalmat is. Ezt nem szeretnénk, mert ez egy tehetséges ország.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Lesz a szilveszteri időszakra járványügyi szigorítás?

„Nem tervezzük, de ha szükségessé válik, akkor megtesszük a megfelelő lépéseket. Ahogy viszont a legfrissebb adatokból látom, erre valószínűleg nem lesz szükség. A jövő évtől viszont a védettségi igazolás érvényességét a harmadik oltás felvételéhez kötjük.”

Megváltoztatható az alkotmány egyszerű többséggel?

„Nem tudom komolyan venni ezt a felvetést, ez egy politikai blöff, visszaadom a diplomámat, ha az megtörténhet. Magyarország alkotmányos berendezkedése nem egy sufni, megfelelő felhatalmazás híján senki nem emelhet ki kénye-kedvére neki nem tetsző részeket abból. Ez nem lehetséges.”

Tart külföldi beavatkozástól a magyarországi választásokon?

„Nem tartunk senkitől, 1100 éves államunk van. Meg fogjuk védeni, ami Magyarországé. Azt akartam mondani, hogy jön Gyuri bácsi, és nem egyedül jön, hozza az összes haverját.

Alkalmas a magyar közmédia a választások idején az objektivitás és pártoktól függetlenség követelményének megfelelni?

„A kormánypárt soha nem fog nyomást gyakorolni a közmédiára, így a választás ebből a szempontból is tiszta lesz. Nyugati országokban hegemóniája van a liberális nézeteknek, ezért nem tekintik normálisnak, ami nálunk van. Az ellenzéki jelöltek megjelenését a közmédiában az NMHH is ellenőrzi.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Veszélybe kerülhet-e a jövőre tervezett 4,9 százalékos hiánycél?

„Végigszámoltunk mindent a pénzügyminiszter úrral, de vannak olyan világpiaci folyamatok, amelyek megnehezítik a tervezést. A mostani kormány egyik komoly erényének tartom, hogy gyorsreagálású, elképzelhető, hogy ennek még a jövőben is hasznát vesszük.”

Jöhetnek újabb nagyobb lezárások Magyarországon a járvány miatt?

„Nem szeretnénk újabb lezárásokat, és reméljük, nem is kell rá sort keríteni. Nem a lezárásokban, hanem az oltások felvételében hiszünk. Mindent megtettünk, amit emberileg lehetséges volt. Jó lelkiismerettel tudom vállalni a felelősséget mindazért, ami a járványügyi védekezés során Magyarországon történt és történik.”

Szükséges-e törvénnyel védeni az olyan épületeket, mint például a fővárosi városháza, amelyet kis híján dobra vertek?

“Ha megengedi megvárnám, mi lesz ennek az ügynek a vége. Mindenesetre én is elhűlve figyelem az eseményeket.”

Mi lesz a kórházi várólistákkal?

„Ez az egyik legnehezebb kérdés. Hiszen ha hirtelen berobbanna a járvány, nem lehet levenni a frissen műtött betegeket az ágyakról. A múltkor a két hullám között feltorlódott – nem vírusbeteg emberek – gyógyítását felgyorsított ütemben végezték, amikor enyhült a járvány. Ez lehet majd most is az egyik megoldás, a cél várólisták hosszának csökkentése.”

Mit gondol arról, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje ostobaságnak nevezte a rezsicsökkentés módját?

„Próbálom magam távol tartani ettől a témától. Sok mindent láttam már politikai pályafutásom során, de ilyet még nem. Azzal, hogy a baloldalról javaslatként komolyan felmerül, hogy az emberek üljenek át kisebb autóba és mosakodjanak kevesebbet, egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Azt hittem a cél az, hogy az emberek minél jobban éljenek.

Mit szól ahhoz, hogy Bige László pénzzel támogatja a baloldali miniszterelnök-jelölt kampányát?

„Érdemes megnézni, hogy a baloldal előző miniszterelnök-jelöltjei közül hányan érkeztek az üzleti életből. A baloldalon soha nem vált szét az üzleti élet és a politika, most is ennek vagyunk szemtanúi.”

———————————————————————————————————————————–

Még a Kormányinfó kezdete előtt Magyarország Kormánya a Facebook-on friss bejegyzésekkel is ráerősített a további intézkedésekre. Ezek szerint:

Tíz százalékos béremelést kapnak a rendőrök és a katonák, februárban pedig hathavi fizetésüket fegyverpénzként kézhez kapják. A következő években pedig további, ugyancsak komoly béremelésre számíthatnak.

Húsz százalékkal nő a szociális ágazatban dolgozók, tíz százalékkal pedig a pedagógusok bére.

likeold
a fb oldalunkat