Hirdetés
Jó reggelt, Magyarország!

“A legnagyobb ajándék amit egymásnak adhatunk az, ha beoltatjuk magunkat!”

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2021.12.03. 07:32

Ezen a pénteken is a Kossuth Rádió reggeli műsorában vendégeskedett Orbán Viktor. A miniszterelnök többek között az oltási akcióhét meghosszabbításáról, a gyermekvédelmi törvényről, és az energiaárak okozta feszültségről is beszélt.

Hirdetés

Közel egy millió oltást adtak be hazánkban az oltási akcióhetek keretében, ezek a számok önmagukért beszélnek – így kezdődött a reggeli műsor, melyben a miniszterelnök a legfrissebb hajnali adatokat közölte. Eszerint, ebből a számból 800 ezer volt a harmadik oltás, ugyanakkor 115 ezer első oltást adtak be az intézményekben. “Az elmúlt két hétben az emberek biztonsága az oltások tekintetében nőtt. 6 hónap után jelentősen csökken az első és a második oltás hatékonysága, de a harmadik oltással ismét 90% fölé emelkedhet ez a szám. Újabb döntéseket hoztunk. A legnagyobb ajándék amit egymásnak adhatunk az, ha beoltatjuk magunkat! – mondta a miniszterelnök. Kiemelte: eddig összesen 2 millió 600 ezer ember vette fel a harmadik oltást, ez 27 százalékos arány.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy eddig fantasztikusan küzdött mindenki az egészségügyben és az államigazgatási szerveknél. Nem roppantak össze, sőt fordítva, mint mondta: “a magyar egészségügy kapacitása jól állja a sarat.”

A miniszterelnök elárulta, hogy a kormány mindenkit meg fog keresni személyesen. “A digitalizáció segítségével, e-mailben, sms-ben is tudunk jelentkezni. Azokat értesíteni fogjuk akiknek gyengült az oltás védettségének foka. Figyelmeztetni fogjuk őket erre a tényre és megkérjük őket, hogy vegyék fel a harmadik oltást. Minden településen oltási akciónapot fogunk szervezni!” – tette hozzá.

A vírussal összefüggésben az iskolák, a pedagógusok is szóba kerültek. Orbán arra kéri a pedagógusokat, hogy vegyék fel az oltást gyerekeink védelme érdekében.

Az új omikron variánssal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy az orvosokkal való beszélgetés során is érzi a tudományos bizonytalanságot, nincs általános álláspont arról, hogy mit okoz, vagy milyen lehet valójában az omikron. “Az biztos, hogy az első napok ijedtségei nagyobbak voltak, mint az indokolt lett volna. De persze jobb az óvatosság.” – fogalmazott a miniszterelnök.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos népszavazás volt a következő téma. Orbán úgy véli a saját gyerekeink nevelése ügyében meg van a saját véleményünk, a saját eszünk után kell menni, más ne szóljon bele az ügyeinkbe, sem az Európai Bizottság, sem a velencei bizottság. “Fontos, hogy a gyerekeink magyarok legyenek és vigyék tovább a kultúránkat. Ez a kiindulópont. Nekünk jogunk van ahhoz, hogy így vélekedjünk a saját, a gyerekeink és a hazánk életéről.” – hangsúlyozta Orbán. A miniszterelnök hozzátette, nyugaton van egy hullám, ami nem tartja tiszteletben a szülők azon jogát, hogy a szexuális nevelés csak a szülő dolga legyen. A kormányfő szerint a szülők joga minden mást megelőz ebben a kérdésben. “Ki fogunk állni a saját gyermekeink védelmében, mert óriási nyomás alatt vagyunk” – fogalmazott. A kormány egyedül nem tudja megvédeni a magyarok érdekét, és ezért van szükség a népszavazásra. Hasonló történt 2016-ban is, Magyarország akkor egy népszavazással megvédte magát, és most ugyanezt kell tenni.

“Igenis fontos ez az ügy Brüsszel számára, mert elvárják azt, hogy az LMBTQ- aktivistákat engedjük be az iskolákba, óvodákba. Ha nem lenne fontos ez az ügy, akkor Brüsszel nem csinálna balhét. Egy választás nem egy délutáni kiruccanás, hanem egy komoly dolog, és arról szól, milyen lesz a jövőnk. Brüsszel azt szeretné, a bevándorlás, az energia-áremelés, és a gyermeknevelési kérdésekben engedjen a kormány, de most ez nem történik meg, ezért akarnak változást” – mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az energiaárak kapcsán is vita van. A veszteséget pedig valakinek le kell nyelnie. 2012 óta mióta a rezsicsökkentést megvívta a nemzeti kormány, azóta hazánkban az ilyen típusú veszteséget a nagy cégeknek kell viselniük. Szerdán döntött a kormány arról is, hogy 33 ezer kisvállalkozó kedvezőbb árkategóriájú energiaellátási díjszabásba léphet bele, amennyiben 4 milliárdnál kevesebb árbevétellel bírnak és 10 vagy annál kevesebb főt foglalkoztatnak. “A Magyar Villamos Műveknek is valamennyi veszteséget el kell könyvelnie ezügyben. Ez az egyik legnagyobb cége Magyarországnak, eddig helyt állt, remélem a jövőben is így lesz.” – ismertette a kormányfő. Hozzátette: a magyar energiaárak az egyik legalacsonyabbak Európában. Nagy energiaválság van Európában és ez inflációt gerjeszt. A kormány az akarja, hogy kevesebbet fizessenek az emberek az áramért, gázért, benzinért, míg a baloldal szerint többet kellene fizetni. – zárta a beszélgetést Orbán Viktor.

Hirdetés