Hegyeshalom

A kishatárt csak osztrák és magyar munkavállalók használhatják

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.05.10. 20:15

Vasárnap délután és este ismét beállt a határ, az osztrák munkahelyükre visszatérő győriek is több órát vesztegeltek Hegyeshalomban.

A napi ingázókat is érzékenyen érinti a folyamatos torlódás az ország nyugati kapujában. A reggeli munkakezdés előtt, s a délutáni munkavégzés után hazafelé indulók órákat araszolnak a határátkelőnél.

Leginkább a mosonmagyaróváriakat és a jánossomorjaikat érinti a lassú határátkelés, de Győrből is sok százan ingáznak naponta Ausztriába.

Még többen vannak azok, akik távolabbi munkahelyükről a hétvégére hazatérnek városunkba, s vasárnap este, vagy hétfőn reggel indulnak vissza Ausztriába. Előfordul, hogy csak négy óra veszteglés után tudják átlépni a határt.

Az áldatlan állapot megoldódni látszik. Nagy István agárminiszter ugyanis facebook-oldalán azt jelentette be: egyeztetett a Belügyminisztériummal arról, hogy a hegyeshalmi kishatárt a jövőben csak a magyar és az osztrák munkavállalók használhassák.

Fotó: Nagy István Facebook oldala

Kérése jó fogadtatásra talált, igaz, a miniszter azt még nem közölte, pontosan mikortól lesz érvényes az új rendelkezés. Igaz, szavaiból arra lehetett következtetni, hogy már folynak az előkészületek – nyilván szükséges a két ország illetékeseinek egyetértése ebben a kérdésben -, s rövidesen hosszabb várakozás nélkül tudnak átkelni a kishatáron a magyar és az osztrák állampolgárságú munkavállalók.

Kapcsolódó témák: #Ausztria | #határátkelők | #koronavírus | #Magyarország |