Orbán Viktor interjú

A járványok és a népvándorlások idejét éljük

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Győr+
2021.06.11. 07:30

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúját adta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök az interjú elején arról beszélt, hogy a nyugdíjprémium teljesen más mint az SZJA-visszafizetése. Az utóbbiról szólva elmondta: a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve. Hangsúlyozta, hogy ha az újraindítás sikereres lesz, akkor magasabb lesz a nyugdíjprémium is. A családoknak visszatérítendő adó pedig azzal függ össze, hogy jelenleg aktívak, tehát dolgoznak.

„Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres.” – jelentette ki a miniszterelnök, majd azt is hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány alatti terheket leginkább a családok viselték, így jogos a számukra eldöntött adó visszafizetés. Elhangzott, hogy ezt a kérdés is benne lesz a hamarosan induló nemzeti konzultációban.

A koronavírus-járványról szólva elmondta, hogy nyilvánvaló, hogy nagy változások lesznek. A gazdaság is más lesz, s arra is fel kell készülni, hogy: „Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.” – hangsúlyozta a kormányfő.

A migrációval kapcsolatban az interjúban elhangzott, hogy „Európa mindegyik bejáratán migránshadak dörömbölnek.” A szárazföldi és a tengeri útvonalakon is rengetegen akarnak jönni Európa felé.
Számszerűsítve elhangzott: „Tavaly 10 ezren, míg idén 38 ezren akartak Magyarországra jönni. ” Ezek azt is előrevetítik, hogy ha a járványhelyzetnek vége, akkor ismét foglalkozni kell a migráció kérdésével, mert visszajön a migráció.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország álláspontja világos, sőt, a kormányfő keményíteni is szeretne ezen. Hozzátette: nemcsak az illegális migrációt, hanem egyáltalán semmilyen migrációt nem fognak engedni az előttünk álló két évben. Ez a kérdés egyébként szintén szerepelni fog a hamarosan induló nemzeti konzultációban.

Elmondta a miniszterelnök, hogy a legfőbb kérdés jelenleg az, lehetünk-e úgy jó emberek, hogy a migránsokat nem engedjük be az országba? Kiemelte: „a migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van.” Hozzátette, mindenkinek ott kell emberi életét élnie, ahol született, s ebben kell a legnagyobb segítséget nyújtani, hogy ne az legyen, hogy ha valaki nem tud boldogulni, akkor továbbáll. „A cél nem lehet az, hogy idejöjjenek és itt is maradjanak!” – mondta.

Kiemelte azt is, hogy véleménye szerint nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk, pedig ez lenne a kiindulópont. A bajok most megmutatták, hogy nem bezárkózni kell, hanem nyitni a segítség felé, és nekünk is segíteni kell. Fontosabb lett az emberek közötti szolidaritás. Hozzátette, hogy most leginkább a vállalkozók között figyelhető meg, hogy nem egyenként keresik a boldogulást, hanem közösen kell megoldást keresni a problémákra.

Ehhez kapcsolódóan mondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara, az MKIK több fontos javaslatot is tett már. Felismerték, hogy nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, hiszen ők foglalkoztatják az embereket. Azt is elmondta, hogy folyamatosan várja az újabb javaslatokat, s hozzátette: a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram indul.

„Mindenki a saját sorsáért felelős” – hangzott el az oltásokkal kapcsolatban, majd a miniszterelnök azzal folytatta: „beadatni az első oltást, és nem beadatni a másodikat nem jó eljárás.” Hangsúlyozta, hogy tudják, hogy vannak, akik betegség miatt nem vehetik fel a második oltást, de sokan vannak, akik nem ilyen megfontolásból döntenek az elmaradás mellett. Elmondta, hogy aki nem veszi fel a második oltást, azt lehúzzák a védettségi listáról. Egyébként az is elhangzott, hogy „a kormánynak nem dolga, hogy az embereket noszogassa”.

A koronavírus-járványnál maradva az interjúban előkerült a védekezésben részt vevők munkája is, s a nemrég bejelentett, számukra megítélt 10 nap szabadság. Orbán Viktor elmondta, hogy a védekezésben résztvevők közül nagyon sokan napi 16 órákat is dolgoztak, sokkal többet kellett teljesíteniük, mint korábban. „Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, de ezt mindenki vegye ki” – emelte ki.

A gazdasági kérdésekre visszakanyarodva, és a tervezett 200 ezres minimálbérrel kapcsolatban elhangzott, hogy a cél továbbra is az, hogy a legkevesebbet keresőket kell megerősíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy már a korábbi ciklusban is emeltek a minimálbéren, de tisztán látszik, hogy még nem eleget, így ezen változtatni fognak. Most, hogy a járvány eltűnőben van, a legfontosabb kérdés, hogy a családoknak segítsék megteremteni a biztonságot.

Pénteken, tehát ma kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, amely a sportélményen kívül egyelőre a “térdelés/nem térdelés” kérdésétől hangos. Orbán Viktor erre a felvetésre azt válaszolta: Az idei rendezvényt is fenyegette a vírus, de szerencsére sikerül megrendezni. Bekerülni az EB mezőnyébe nehéz, a magyaroknak sikerült! Most viszont már nem a járvány, hanem az „az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot.”

Ahogy a kormányfő fogalmazott:az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye ez a térdelés. Megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell hordozniuk” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy többek között azért is problémás számunkra ez a letérdelés, mert a magyarok mindig azt vallották, hogy meghalni is büszkén, állva kell.

„Nem kérhetjük, hogy viselkedjen gyengébben a sportoló!” – zárta az interjút Orbán Viktor.