A hét orvosi témája

Táplálkozásterápia az egészség megőrzéséért

Illusztráció: Győr+ Archívum
Dr. Radics Judit, Kovács Gábor
2019.03.08. 13:17

Az elmúlt években, évtizedben a legtöbb ember számára olyan mértékben felgyorsultak a mindennapok, hogy egyre kevesebb idő és energia jut saját magára. Így a pihenés, az együtt töltött idő, a testmozgás azon első dolgok között vannak, melyet kénytelenek vagyunk félretenni a napi munka, sürgető feladatok miatt.

Egészségtelen táplálkozás

A szűkre szabott idő az étkezés rovására is megy, gyakran az egyetlen megoldás a gyorsételek fogyasztása, a rövid idő alatt bekapható péksütemények, cukrásztermékek, és mellé koffeinben vagy cukorban gazdag üdítők megvásárlása. Ennek kedvez a boltok mindennapi kínálata is. Az ilyen étkezés azonban hosszabb-rövidebb távon hiányállapotokhoz vezet, melyet a szervezetünk egy ideig megpróbál ellensúlyozni, de aztán bekövetkezik az összeomlás, melynek következményei kellemetlen tünetek, panaszok és betegségek formájában mutatkoznak meg.

Törődjünk magunkkal, egészségünk megőrzésével

A legtöbben este, lefekvés előtt a töltőre tesszük mobiltelefonunkat, hogy reggel teljes feltöltöttséggel tudjuk használni. Saját szervezetünkről sem szabad megfeledkezni, nem szabad elhanyagolni, rendszeresen utána kell töltenünk a nap során felhasznált energiát, a létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, folyadékot, melyek nélkül a sejtek, az enzimek egy idő után nem működnek megfelelően. Enélkül nem tartható meg az egészség, kellemetlen, fájdalommal járó, esetleg már fiatalon jelentkező, és az egész életet végig kísérő betegségek jelenhetnek meg.

A táplálkozásterápia lényege

A táplálkozásterápia az életmódból adódó, a nem megfelelő táplálkozással összefüggő úgynevezett civilizációs betegségek, illetőleg betegségmegelőző állapotok kezelési, de legfőképpen megelőzési (prevenciós célú) lehetőségeit jelenti. Általános szabály: a dolgokat megelőzni sokkal célszerűbb (bár sokszor nem feltétlenül könnyű), mint gyógykezelni. Ha már gyógykezelésre van szükség, az arra utal, hogy a folyamat előrehaladottabb stádiumban van, számolni lehet az alkalmazott terápiák esetleges mellékhatásaival, és a gyógykezelés ellenére bekövetkező állapotromlással, szövődmények lehetőségével. A táplálkozásterápia elsődleges célja, hogy az étkezéssel elkerüljük a szervezet tápanyaghiányos állapotát, másodlagos célja pedig, hogyha ez a hiányállapot – tünetek, betegségek formájában – már megjelent, azt lehetőség szerint visszafordítsa. Fontos hangsúlyozni, hogy a táplálkozásterápia az egészséges szervezet számára prevenciós, megelőző módszer, abban az esetben pedig, ha már kialakult a betegség, és gyógyszeres vagy egyéb terápiában részesül valaki, akkor a gyógyszeres terápia kiegészítője.

Táplálkozásterápia a mentális egészség megőrzésében

Bizonyos ételek rendszeres fogyasztása hozzájárul ahhoz, hogy jó hangulatunkat, dinamizmusunkat megőrizzük, alvásunk pihentető legyen. Az agy működéséhez bizonyos vegyületek (úgynevezett neurohormonok – szerotonin, dopamin, melatonin) szükségesek, és ezek kellő mennyiségben csak úgy lehetnek jelen a szervezetben, ha a szervezet a megfelelő alapanyagokból elő tudja állítani őket. Hiányuk esetén érzékenyebbek leszünk a mindennapi stresszre, és szorongásos állapotok, pánikbetegség, alvászavar, sőt súlyosabb esetben depresszió is megjelenhet. Bonyolult kapcsolat áll fenn például az egészséges agyműködés, a jól működő pajzsmirigy és a bélrendszer között: ezért az igazán hatékony terapeuta egészlegesen (holisztikusan) tekint a szervezetre, és az emberi testet összességében nézve gyógykezeli. (A témát folytatjuk.)

Jó tudni!

A táplálkozásterápia az életmódból fakadó és a helytelen táplálkozásból adódó civilizációs betegségek, illetve betegségmegelőző állapotok kezelési, de legfőképp megelőzési lehetőségeit kínálja fel a pácienseknek. Így az egyszerű náthától az influenzáig terjedő, olykor megbénító erejű betegségek, a túlsúly, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi panaszokban megnyilvánuló ízületi degenerációk, de a hangulati és egyéb lelki bajok is jelentősen befolyásolhatók az életmódba beépí­tett helyes táplálkozással.

Szerzők: Kovács Gábor táplálkozásterapeuta és Dr. Radics Judit pszichiáter, pszichoterapeuta, alvásszakértő főorvos

Kapcsolódó témák: #egészség | #táplálkozás | #vény nélkül |