Hirdetés
Vény nélkül

A méz jótékony hatása

Fotó: Pixabay
Győr+
2019.06.14. 12:36

A méz ősidők óta az emberi táplálkozás része. Mai ismereteink alapján közel hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

Hirdetés

Ásványi anyagokban gazdag

A mézzel (illetve egyéb méhészeti termékekkel) való gyógyításnak külön neve is van: ez az apiterápia. A természetnek ez az édes adománya négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, ám még így is fér bele mindenből, ami jó: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin. A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

Baktériumölő hatású

A méz antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatását már régóta ismerték: a háborúk során sebek fertőtlenítésére is használták. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban pedig szintén kihasználták már évezredek óta ezt az antiszeptikus hatást: fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házi patikák szerves része. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

Hirdetés

Természetes antibiotikum

A közönséges méz eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen. Sőt, a méz legtöbb esetben hatásosabbnak bizonyul, mint az antibiotikumok. Vízzel érintkezve a mézben hidrogén-peroxid szabadul fel, ami az elhalt szöveteket és baktériumokat feloldja. A PH-ja is savas, az sem kedvez a baktériumoknak, így minden együtt áll a nagyszerű hatáshoz.

Kedvezően hat a szervezetre

A méz kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert, valamint a magas energiatartalmának köszönhetően alkalmazható a fáradtság és különböző betegségek leküzdésében is. Egy kiskanál mézet elszopogatva pedig megnyugtathatjuk a stresszes idegrendszert is, ugyanis beindítja a szerotonin nevű hormon termelődését. Jobb, mint a cukor, de hizlal. 100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, ezért fogyasztásával csínján kell bánni. 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Egy cukorbetegnek is, ha elájul vagy kómába esik, az a legjobb, hogyha cukros víz helyett a szájpadlására mézet kenünk, ugyanis még onnan is felszívódik. A dietetikusok szerint azonban ezen kirívó eseteken kívül cukorbetegeknek ugyanúgy nem ajánlott a fogyasztása, mint a répacukoré. Egészséges embereknek is maximum egy teáskanállal javasolt egy napra.

Korlátlan ideig eláll

Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait. Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll hat hónapig, egy évig. Tévedés, a méz korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb, de azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.

Kapcsolódó témák: #méz | #vény nélkül |
likeold
a fb oldalunkat