Vigyázat, mérgező lehet a teflon!

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.11.17. 15:19

Gondos odafigyelést igényel részünkről, hogy miben készítjük el az ételeinket. Ha ugyanis sérült teflonbevonatú edényeket használunk, azzal akár mérgezővé is varázsolhatjuk az egészségesnek szánt finomságokat.

Hirdetés

A tapadásmentes serpenyők mindaddig használhatók, míg nem fedezünk fel rajtuk sérüléseket, ám utána érdemes azonnal megválnunk tőlük, ha nem akarunk vele ártani magunknak és családunknak.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a legtöbb tapadásmentes edény nyomokban per- és polifluor-alkil anyagokat, röviden PFAS-t tartalmaz, ami több mint 4700 vegyi anyagot fed le. Ezek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben, olyan egészségügyi porblémákat okozva, mint a tüdőkárosodás, pajzsmirigy-megbetegedés, túlsúly, termékenységi problémák és rák, de más betegségek kiváltó okaiként is szerepet játszhatnak.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a serpenyő egyetlen repedésből kiszivárgó rengeteg részecske káros vegyi anyagokkal szennyezi az élelmiszereket. A törött, karcos teflonbevonatból több ezer vagy millió műanyagrészecske szabadulhat fel, bekerülve az ételbe elhízáshoz vezethetnek vagy rákot is okozhatnak. Éppen ezért alaposan ellenőrizzük edényeinket sütés-főzés előtt, nehogy mérgező legyen végül a finom rántotta vagy palacsinta!

A témában még többet IDE kattintva olvashatnak!

Forrás: divany.hu

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #élelmiszer | #konyha |