Változhat a KRESZ az e-rollerek miatt

Illusztráció: Freepik
Németh Boglárka
2021.08.13. 13:21

Januártól valószínűleg új közlekedési szabályokat vezetnek be, az elektromos közlekedési eszközök, legfőképp az e-rollerek miatt. A kormány és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság (OBB) már dolgoznak a módosításokon.

Két mozdulattal és egy gomb megnyomásával gyakorlatilag már indulásra is kész egy átlagos elektromos roller. Az elején csak meglökjük magunkat a lábunkkal és már csak egyensúlyoznunk kell, hiszen a jármű másodpercek alatt gyorsul fel, akár 30km/-h-rás sebességre. A felhőtlen száguldást sokan élvezik, emellett pedig azért is választják mostanában egyre többen az e-rollereket, mert viszonylag olcsón hozzálehet jutni, továbbá gyorsan odaérhetünk vele bárhova, ráadásul a parkoláson sem kell aggódni, a fenntartási költsége pedig nagyon alacsony.

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Az e-rollerek elterjedése azonban néhány problémát is felvet, többek között, hogy bárki mindenféle előképzettség nélkül hozzájuthat és közlekedhet velük, továbbá, hogy jelenleg nem tartozik a KRESZ által szabályozott járművek közé. Így jelenleg védőeszközök, például bukósisak és jogosítvány nélkül bárhol e-rollerezhetünk. A szabályokon azonban valószínűleg januártól változtatnak. Tóth Péter, a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület elnöke szerint az elektromos rollerek a segédmotor kerékpárok csoportjába fognak tartozni. Így jogosítvány, bukósisak is szükséges lehet a használatukhoz, továbbá csak bicikliúton lehet majd velük közlekedni.

Tóth Péter szerint a legnagyobb veszély abban rejlik, hogy az e-roller gyerekjátéknak tűnik, azonban a szakember szerint a teljesítménye nem az. A kerék nagysága pedig ilyen sebességnél már nagy veszélyt jelenthet, ha egy kátyúhoz vagy rosszabb minőségű aszfaltra érünk.

Továbbá nagyon sok helyen lehet már kölcsönözni is, ami a szakember szerint szintén veszélyeket rejt magában, hiszen jelenleg bárki mindenféle előképzettség nélkül használhatja az elektromos rollereket.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #közlekedés | #KRESZ |