A késő őszi napok szürke egyhangúsága ráül az ember lelkére, s a hideg, nyirkos időben könnyebben megbetegszünk. Ilyenkor kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. A vitaminpótlás egyik legfinomabb módja a gyümölcsfogyasztás. Ennek ellenére sok családban alig-alig kerül az asztalra, s általában a gyerekek is jóval kevesebbet esznek az ajánlott napi 400 grammos mennyiségnél.
Pedig egészségünk alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, melyhez hozzátartozik a rendszeres gyümölcsfogyasztás. A friss gyümölcsök víztartalma nagy, vitaminokban gazdagok, valamint kitűnő kálium- kalcium, magnézium- és antioxidáns-források. Magas rosttartalmuk révén javítják a bélbaktériumok állapotát és összetételét. A különböző kutatások számos pozitív hatást tulajdonítanak a gyümölcsöknek, többek között csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.


Az élelmiszerekkel kapcsolatban az egyik leglényegesebb elvárás a frissesség és az ízletesség. A gyümölcssaláta mindkét szempontnak tökéletesen megfelel. Tulajdonképpen bármilyen friss alapanyagból elkészíthetjük. Nálunk most 1-1 darab alma, narancs, kivi és 1 fürt szőlő került bele. A megmosott, megtisztított gyümölcsöket feldaraboljuk és egy nagyobb tálba tesszük. Három evőkanál mézzel és egy egész citrom levével jól összekeverjük, majd lefedve néhány órát hűtőszekrényben pihentetjük. Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként tálaljuk.