Ősz a konyhában

Téli gyümölcssaláta

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2025.11.13. 08:58

A késő őszi napok szürke egyhangúsága ráül az ember lelkére, s a hideg, nyirkos időben könnyebben megbetegszünk. Ilyenkor kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. A vitaminpótlás egyik legfinomabb módja a gyümölcsfogyasztás. Ennek ellenére sok családban alig-alig kerül az asztalra, s általában a gyerekek is jóval kevesebbet esznek az ajánlott napi 400 grammos mennyiségnél.

Pedig egészségünk alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás, melyhez hozzátartozik a rendszeres gyümölcsfogyasztás. A friss gyümölcsök víztartalma nagy, vitaminokban gazdagok, valamint kitűnő kálium- kalcium, magnézium- és antioxidáns-források. Magas rosttartalmuk révén javítják a bélbaktériumok állapotát és összetételét. A különböző kutatások számos pozitív hatást tulajdonítanak a gyümölcsöknek, többek között csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az élelmiszerekkel kapcsolatban az egyik leglényegesebb elvárás a frissesség és az ízletesség. A gyümölcssaláta mindkét szempontnak tökéletesen megfelel. Tulajdonképpen bármilyen friss alapanyagból elkészíthetjük. Nálunk most 1-1 darab alma, narancs, kivi és 1 fürt szőlő került bele. A megmosott, megtisztított gyümölcsöket feldaraboljuk és egy nagyobb tálba tesszük. Három evőkanál mézzel és egy egész citrom levével jól összekeverjük, majd lefedve néhány órát hűtőszekrényben pihentetjük. Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként tálaljuk.

Kapcsolódó témák: #gyümölcs | #konyha | #recept |