Arra, hogy az egyszerű milyen nagyszerű tud lenni, az egyik legtökéletesebb példa a madártej. Tej, tojás, cukor, só és némi vanília, amire szükségünk van, no meg körülbelül harminc perc az időnkből. Az eredmény pedig egy olyan ízlelőbimbókat kényeztető finomság, amit kár lenne kihagyni.
A francia eredetű desszert elkészítésének számtalan variációja létezik. Ezek egyike, amikor egy liter jó minőségű – lehetőleg 3,5 %-os zsírtartalmú – tejet vaníliás cukorral majdnem forrásig hevítünk. Közben öt tojásfehérjét egy csipet sóval és 2 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. Amikor a tej gyöngyözni kezd, kanállal beleszaggatjuk a habot és 2-3 perc alatt, egyszer átfordítva megfőzzük. Még egyszerűbb a dolog, ha a felvert habot nem a tejben főzzük ki, hanem egy üvegtálban 800 watton, 30 másodpercre a mikróba tesszük.

A tojássárgákat 8 dkg cukorral jól kikeverjük, majd apránként, óvatosan hozzáadagoljuk a tejhez. Beletesszük a vaníliarúd kikapart magját vagy a vanília aromát. Alacsony lángon, állandó keverés mellett krémesre sűrítjük. Jól behűtve tálaljuk.

S hogy honnét a furcsa név? A „madártej” szó a 18. század közepétől több európai nyelvben megjelent, mint a képzeletbeli, misztikus ételeket jelölő kifejezés. A feltételezések szerint tehát maga a szó egy nem létező dologra utal. Akárhogy is, a sárga sodóban úszkáló fehér habgaluskák egy valóságos és nagyszerű édességet jelentenek számunkra.