Néhány éve vendégségben kínáltak ezzel a péksüteménnyel. Íze különösen finom, állaga és külleme egyaránt tetszetős. Azonnal elkértem a receptet, kedves vendéglátóm pedig lelkesedésemet látva, csomagolt nekem. Kiderült, hogy másnap is tökéletes, ezért remek választás reggelire, tízóraira sőt akár hosszabb utazások szendvicsalapanyagaként is megállja a helyét.
Elkészítéséhez szükségünk lesz 2 dl meleg tejre, 2 dl meleg vízre, 1 dkg cukorra, 3 kk. sóra, 1 dkg (kb. másfél zacskó) száraz élesztőre, 3 dkg olvasztott vajra, 60 dkg lisztre, valamint 3 dkg kemény vajra.

A tejet a vízzel, a száraz élesztővel és a cukorral összekeverjük. Belecsorgatjuk az olvasztott vajat. A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, majd az egészet közepesen puha masszává gyúrjuk. Egy olajjal kikent tálban 50 percig kelesztjük. Még egyszer átgyúrjuk és kilenc részre osztjuk. Kis cipókat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, 20 percig letakarva pihentetjük. A tetejére kevés lisztet szitálunk, de ezt el is hagyhatjuk. Éles késsel a tetejét bevágjuk, majd a résbe vékony vajszeleteket teszünk. A sütőt előmelegítjük és 200 fokon 25 percig sütjük.
Érdemes kipróbálni az előttünk álló hosszú hétvégén.