Okostányér – diákok tanulják a helyes táplálkozás alapelveit

Győr+ Illusztráció: Pixabay
2024.04.26. 07:53

azonos életkorúak adják át egymásnak az egészséges és fenntartható táplálkozásról szóló tudást. Dietetikus hallgatók készítik fel a hetedikes diákokat, akik társaiknak adják tovább a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® alapelveit.

A Mentor Palánták Program tananyagát természetesen dietetikus szakemberek dolgozták ki, alapjául a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hazai táplálkozási ajánlása, az OKOSTÁNYÉR® szolgált. Mint ismeretes, az ajánlás egy tányérformán (kördiagramon) nagyon közérthetően és látványosan mutatja meg, hogy egy nap során milyen élelmiszertípusokból milyen arányban kéne fogyasztanunk. Újdonsága abban áll, hogy az addigi piramisalakú ábrázolást az étkezéshez közelebb álló tányéralakra cserélték, illetve a laikusok számára nehezen értelmezhető makrotápanyagok helyett a mindennapi életben fogyasztott élelmiszercsoportokat szerepeltették. Az ajánlást pár éve a fenntarthatóságra és szezonalitásra vonatkozó javaslatokkal egészítették ki. Az OKOSTÁNYÉR-nak elkészítették a 6-18 éveseknek szóló változatát is, adagolással, kalóriaútmutatóval.

A tapasztalat és a mérések azonban azt mutatják, hogy mindez nem elég, további lépésekre és edukációra van szükség, mert az iskolások 21%-a nem eszik naponta zöldséget, 34%-uk pedig gyümölcsöt, miközben az ajánlás szerint napi 5 adagra lenne szükség, és az elfogyasztott élelmiszerek felét ennek a két csoportnak kéne kiadnia. Viszont 42%-uk naponta iszik üdítőt és az iskolásoknak majdnem a fele hetente egyszer gyors éttermi ételt eszik.

Márpedig a gyermekkorban kialakuló étkezési szokások döntő szerepet játszanak a felnőtt életben is, és a rossz beidegződések tovább öröklődnek. A fiatalok egészséges életmódra nevelése tehát nem csak az egyén szempontjából fontos, hanem a jövő generációk miatt is. A Mentor Palánták Program lényege az az újítás, hogy az alapelveket egymástól tanulják meg a gyerekek, hiszen a kamaszok inkább a kortársaikra hallgatnak, mint másra. Az újszerű módszer szerint a kiválasztott és felkészített főiskolás dietetikus hallgatók – akik korban szintén nem állnak túl távol az általános iskola 7. osztályosaitól – mentorálják azokat a diákokat, akik aztán a program nagyköveteiként tovább adják tudásukat a többieknek. Az egészségnevelő program tehát a dietetikus hallgatók és a diákok aktív részvételére építve szeretné az ismereteket könnyen befogadhatóan, szerethető és élményszerű formában átadni.

Forrás: Mentor Palánták

Kapcsolódó témák: #egészség | #táplálkozás |