Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most már tényleg jobban odafigyelnek az étkezésre. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az interneten talált, gyors sikert ígérő diéták lesznek a csábítóak.
Monoton diéták helyett érdemes olyat választanunk, amit hosszú távon is fenn tudunk tartani, ugyanis ezzel lehet tartós változást elérni.
Általában hónapok, évek alatt szedjük fel a túlsúlyt, de gyakorlatilag azonnal, pár hét alatt szeretnénk megszabadulni tőle. Utazás előtt például sokan kezdenek el koplalni, hogy utána a vakáción duplán bepótoljanak mindent, azonban ez hirtelen súlygyarapodással is járhat – ezt hívjuk jojóeffektusnak.
Annak érdekében tehát, hogy hatékony legyen az életmódváltás, kampányszerű diétázás helyett válasszunk olyan étrendet, ami ténylegesen beilleszthető a mindennapi életvitelünkbe.

Fontos az is, hogy ne akarjunk mindent azonnal megváltoztatni, inkább kis lépésekben és elérhető célokban gondolkodjunk. A diéta kiválasztását követően sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy-két hétig szigorúan tartják, majd utána „elcsábulnak”. Habár a megszokott ízeket és ételeket meg tudjuk vonni magunktól rövid távon, hosszabb időszakot tekintve ez már nem működik.
Bár extrém alacsony kalóriatartalmú diéta semmikor sem ajánlott, a nyári időszakban különösen veszélyes lehet. A gyakori frontok és a kánikula nagyon megterhelhetik a szervezetet, és ha ezt még koplalással is súlyosbítjuk, akkor megnövekszik a rosszullét, ájulás veszélye. Épp ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy ha életmódváltásba kezdünk, az kiegyensúlyozott legyen.
A nyári diétázás során szintén nehézséget jelent, hogy ilyenkor az év többi részéhez képest sokkal több aktív programmal számolunk, legyen szó például fesztiválokról vagy strandolásokról.

A legtöbben csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy nincs ott az étrendjüknek megfelelő étel és emiatt kisebb-nagyobb kompromisszumot kell vállalniuk. Az étrend fenntartásában segíthet, ha előzetesen felkészülünk és akár hűtőtáskában bekészítünk pár könnyed fogást.
A nyári melegben például a zöldségkrém mártogatósok egyszerűen fogyasztható megoldások lehetnek. Ezeket bármilyen – akár levesből – megmaradt zöldségből is el tudjuk készíteni egy kis margarin, só, bors és különféle zöld- vagy egzotikus fűszerek hozzáadásával például avokádóból, lencséből vagy zöldborsóból, és zöldséghasábokkal vagy teljes kiőrlésű kekszekkel is fogyaszthatjuk.

Érdemes a nassolási alkalmakat is redukálni, de nyáron, például az éjszakába nyúló baráti találkozók alkalmával sokszor előkerülnek a rágcsálnivalók.
Ilyenkor válasszunk körültekintően: sokan nem tudják, de az egészségesebb alternatívaként számon tartott olajos magvak is akár több mint 600 kcal energiát tartalmazhatnak 100 grammonként – ez a napi ajánlott átlagos kalóriabevitel harmadát-negyedét jelenti. Ezeket lecserélhetjük a kalóriaszegényebb sült csicseriborsóra, amit tetszőlegesen fűszerekkel is ízesíthetünk.