Nyár, strand, grillezés: na de milyen sört igyunk, hogy minden jó legyen?

Havassy Anna Katalin Fotók: Depositphotos.com
2023.07.12. 09:25

A kérdést nyilván nehéz eldönteni, mert az ízlés egy fránya tulajdonság. Viszont vannak szakértők, akik tudnak segíteni egy kicsit terelgetni az ízlelőbimbóinkat és véleményükkel hozzátesznek ahhoz, hogy a nyári sörözések még kellemesebbek legyenek. Martinkovics Oszkár söröző tulajdonos és sörfőző volt segítségünkre az eligazodásban.

Nem árt azonban tisztázni az elején, hogy ami egész évben igaz, az nyáron fokozottan: alkoholt csak felelőséggel szabad fogyasztani, a mértéket tudni kell tartani, mert a kánikula bizony okozhat rossz élményeket. Ám erről már beszéljen Martinkovics Oszkár:

„Nyilván egy orvos habitusától függően azt mondaná, hogy egy kortyot se igyon senki a hőség idején, vagy maximum pár pohár belefér. Ám én nem orvos vagyok, hanem vendéglátós és sörfőző, nyilván kicsit máshogy tekintek a témára. Viszont tény, hogy ilyen minőségemben is muszáj felhívni a figyelmet, hogy a túl sok az semmiből sem jó. Sörből sem!  Az alkohol ugyanis elvonja a vizet a szervezetből, amire pedig nyáron jobban szükség van, mint máskor. Ugyanakkor a sör általában nem tartozik az erősen alkoholos, cukros italok közé. Mert bizony a cukor is elvonja a vizet a szervezettől. Tehát a cukros, röviditalos itókák helyett a sör az egy jobb választás lehet a tikkasztó hőségben, akár ebből a szempontból is.”

Nem hagyhattuk ki, hogy ne kérdezzünk rá, hogy egy kellemes lángosozós strandolás mellé milyen sört szisszentsünk, s vajon mi illik a legjobban Oszkár szerint az esti grillezéshez?

A söröket a magyar piacon alapvetően két csoportra bontom: nagyüzemire és a kisüzemire. Nagyüzemiből szinte bármelyik pils, ászok satöbbi alkalmas egy gyors szomjoltásra. Tulajdonképpen mindegyik, amiket általában a strandokon kapni lehet. Ezzel szemben a kisüzemi sörök sajnos ritkábban fellelhetők a parti büfékben, pedig lényegesen szélesebb stílusú skálát fednek le. Ezekből is a nappali melegben világos, száraz, kevésbé testes tételt választanék, illetve egy ideje már itthon is divatosak a különböző savanyú sörök. Ezek típustól függően limonádé szerűek, frissítő hatással vannak az emberre.

Barbecue picnic on a meadow

Esti grillezéshez már megengednék egy testesebb, akár picit erősebb alkoholtartalmú sört is. A húsokhoz, a grillfüsthöz jól összecsengenek ezek a tételek. Ilyen nagyüzemiben viszonylag kevés van elérhető, kisüzemiben viszont nagyjából végtelen a kínálat. A sört pontosan ez a sokoldalúsága teszi ennyire népszerűvé. Hiszen tud könnyed limonádé és tömény, testes barna is lenni. Szóval minden évszakhoz és napszakhoz lehet megfelelőt választani.”

Sokan azt vallják, minél hidegebb egy sör, az annál finomabb, annál jobb, főleg a kánikula idején. Vajon igazuk van? Oszi erre is tudja a választ:

„Minden sörnek van egy optimális tálalási hőmérséklete. Ezt időnként a gyártó rá is írja a csomagolásra. Alapvetően a világos, szárazabb tételeknek jobb a hideg, míg a sötétebb, teltebbeknek akár a 10-13 fok is ideális lehet. Az a néphiedelem, hogy minél hidegebb, annál jobb, maximum ott áll meg, ha nem akarjuk érezni a sör ízét, ugyanis a túl hideg sok ízt el tud fedni.”

Nyáron különösen népszerűek a különféle, általában gyümölcsös ízesítésű sörök, amikből egyre több ízzel rukkolnak elő a gyártók. Akár alkoholos, akár alkoholmentes megoldásban. Vajon mi erről a sörfőző véleménye?

„Ízesített, alacsony alkoholtartalmú sörök leginkább a nagyüzemi palettán érhetők el. Ahogy azt korábban említettem, az alacsony alkoholtartalom kevesebb vizet von el a szervezettől. Az ízesítés pedig limonádé jelleget ad, ezáltal könnyen fogyaszthatóvá teszi. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez többnyire cukortartalommal is jár, tehát csalóka is lehet. Kisüzemben inkább a savanyú sörök jellemzőek, amik ugyan magasabb alkoholtartalmúak, de cukrot nem feltétlen tartalmaznak.

Az alkoholmentes sörök egyre inkább terjedőben vannak, ám bevallom, róluk nem túl sokat tudok. Nálam akkor jöhetnek szóba, ha vezetek és se szóda, se víz, se üdítő nincs a környéken. Szerintem Magyarországon akik alkoholmentes sört isznak, azok valószínűleg szintén vezetnek, de a sörözés közösségi élményét át akarják élni, s kikérik a mentes sört is…”

A sör tehát finom, kellemes lehet a nyári melegben is, ám ajánlott megfontoltan és mértékkel fogyasztani, betartva az egészségügyi szakemberek tanácsait. S ami szintén nagyon fontos: ha mégis sikerül alaposan felönteni a garatra a strandon, víz közelébe, vagy vízbe még csak véletlenül se menjünk, vagy engedjük a társunkat. Hiszen rengeteg nap marad még az évből, amikor lehet, és érdemes is lesz beszélgetni egy jó sör mellett…

Fotók: Depositphotos.com