Nem lehet panasz az idei meggytermésre

Fotó: Kárpát Zsolt
Kárpát Zsolt
2022.06.10. 15:05

Győr egyik legnagyobb gyümölcsösében múlt héten már elkezdték szedni a meggyet. Most még csak a korai fajtákat szüretelik, de úgy tűnik hogy a később érő meggytermés is bőséges lesz. Június közepétől már a cseresznye is beérik, amelynek minősége szintén kiváló.

Ahogy az időjárás engedi, már szüretelik a korai meggyet és a cseresznyét. Korán reggel nekiállnak a munkának, hiszen szerencsére idén van mit szedni, mondja a Nagy Szabolcs a Nagy Család Gyümölcsösének tulajdonosa.

A Meteor és Piramis fajtákat szedjük, ezek extra korai fajták. Igazából nálunk a fő szezon június 14-e után kezdődik. Akkor kezdjük a többi fajta meggy és cseresznye szüretelését.”

Idén eddig nagyon változékony volt az időjárás, a csapadék is kevés volt, ezért kellemes meglepetés az idei meggy és cseresznye mennyisége. „Időjárás szempontjából az egész év egy hullámvasút volt. Több eső kellett volna, a méhek is kevésbé indultak be, de tény az, hogy jóval több gyümölcsünk van, mint az elmúlt két évben” – tett hozzá a tulajdonos.

A leszedett gyümölcs azonnal ládákba kerül, egy kis szortírozás után megy is a piacra, vagy boltokba.

„A most leszedett meggyet alapvetően itthon értékesítjük. A magyar kereskedők primőrként teszik ki a standokra, az ára is ezt tükrözi. De ebből az árból még nem szabad kiindulni, hiszen primőr termékről van szó” – mondta el Nagy Szabolcs.

Hamarosan a szedd magad akció is indul, amely során jóval olcsóbban juthatunk gyümölcshöz, ráadásul jó időben kellemes családi programnak is kiváló a meggy vagy cseresznye szüret.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #gyümölcs | #meggy | #nyár | #szüret |