Mozogjunk! De mégis, mit? Hogyan válasszunk mozgásformát?

Molnár Sarolta
2023.10.21. 13:31

Mit mozogjunk? Hogyan válasszunk mozgásformát? Mi alapján döntsük hát el, hogy számunkra mi a legideálisabb? Szakember válaszol!

Mi a célunk a mozgással?

Nagyon fontos, mennyire hatékony egy edzés. Tudom, sokan azt várják, mondjak egy konkrét csodamódszert, de ez nem ilyen egyszerű! Minden csoda 3 napig tart, de nekünk ennél sokkal hosszabb ideig van rá szükségünk. Először is gondoljuk végig, mi is a célunk a mozgással? Erősödni szeretnénk? Fogyni? Fittek maradni? Levezetni a hétköznapi stresszt? Esetleg valami kihívást keresünk? Vagy csak egy jó kis társaságot? Ha ezt letisztáztuk, akkor kérdezzük meg magunktól, hogy miért is? Ha megtaláljuk az igazi miértünket, az segít majd kitartani és az első lelkesedés elmúltával is mozgásban maradni.

Elengedhetetlen a rendszeresség

A cél sokféle lehet, de bármi is legyen a célunk, ahhoz, hogy elérjük, elengedhetetlen a rendszeresség. A rendszerességhez pedig elengedhetetlen a motiváció. És még egy dolog: mégpedig az, hogy élvezzük! Ha például erősödni szeretnél, de a táncot, a pörgést, a folytonos új kihívásokat szereted, nem bírod a monotonitást és kiráz a hideg a súlyok emelgetésétől meg a kondigépektől, akkor ne kényszerítsd magad a konditerembe, hiába mondják, hogy így építhetsz leghatékonyabban izmokat. Próbáld ki inkább a légtornát, az akrojógát vagy a rúdsportot. Meglátod, hamar meglesz az eredménye anélkül, hogy észrevennéd! Ha szeretnéd levezetni a stresszt, de úgy érzed, a jóga lassú kitartott gyakorlatai csak még feszültebbé tesznek, akkor túrázz vagy sétálj a friss levegőn!

Merjünk belevágni!

Azt gondolod, hogy bizonyos életkor felett már csak gyógytornára járhat az ember? Hát nem! Sőt, számtalan tanulmány bizonyítja, hogy minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb az erőedzés az izomzat karbantartása, megőrzése érdekében. Irány bátran egy fitneszterem, ahol szakemberek segítenek, ha kell, és ne aggódj, jó lesz a társaság is. Merjünk belevágni akár olyan dolgokba, amik nem felelnek meg a sémáknak vagy a vélt társadalmi elvárásnak. A rekreációs sport és mozgás egyik legfontosabb feladata, hogy örömmel és jó érzéssel töltsön el minket! A többi kellemes mellékhatásként jön majd magától! Hogy mire figyeljünk, ha már belevágtunk? Azt legközelebb átbeszéljük. Addig is: Mozduljunk!

(A cikk szerzője, Molnár Sarolta prevenciós és mozgástudományi szakember.)

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #mozgás | #vény nélkül |