Ünnepi zsírpárnák

Mi állhat a téli hízékonyság hátterében?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.15. 13:39

Sokaknak szerepel az újévi fogadalmainak listáján a télen felszedett súlyfelesleg leadása, a testmozgás és az egészségesebb életmód. De vajon milyen okai lehetnek a téli hízékonyságnak?

Valamiért, amikor az ünnepekre gondolunk, akkor látjuk magunk előtt a felszaladt plusz kilókat is, mintha ez az időszak valahogy a hízékonyság ideje is lenne egyben. Na, de miért is hízunk könnyebben ilyenkor? A téli hízékonyság három okára világítunk most rá.

1. Megnövekszik a kalóriabevitel

Elég csak az ünnepi lakomákra gondolnunk, a túlevésre, a túlivásra, a fokozott cukorbevitelrea kutatók szerint ugyanis ezek állnak leginkább annak a hátterében, hogy haljamosabbak vagyunk ilyenkor a hízásra. Ha egyébként az év többi részén odafigyelünk a rendszeres testmozgásra és az egészséges étrendre, akkor egy-két plusz kiló igazán nem nagy dolog, természetes ugyanis, hogy az ünnepek alatt nem koplalunk. Azzal azonban csak jót teszünk, ha például rostban gazdag karácsonyi menüsort állítunk össze, és nem eszünk többet a kelleténél csak azért, mert a szemünk még kívánja a hatodik finom süteményt is.

2. Csökken a fizikai aktivitás

Ha beköszönt a tél, az rövidebb nappalokat, hideg időjárást, több baráti, családi találkozót jelent – a mozgásra ugyanakkor sokkal kevesebb idő jut. A csekély aktivitás azonban megnövekedett kalóriabevitellel társul, nem éget el annyi kalóriát a szervezetünk, s így nem is csoda, hogy könnyebben hízunk.

3. Ingadozik a hangulatunk

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy az emberek kedve is könnyebben elromlik, hormontermelésük megváltozik, s ez az alvási szokások megváltozásával is járhat. Egyeseket nem kímél ilyenkor a szezonális depresszió (Seasonal Affective Disorder – SAD), amely szomorúsággal, energiahiánnyal, fáradtsággal, nagyobb étvággyal társul, s könnyen zsírpárnákhoz vezethet.

Ha szeretnénk elkerülni mindezt, akkor érdemes egész évben, így télen is odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra, hiszen így nem csak a plusz kilók felszaladását előzhetjük meg, de a hangulatunkat is nagymértékben javíthatjuk.

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #étkezés | #karácsony |