Természetes módszerek

Így vehetjük fel a harcot a migrénnel

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.10.25. 11:45

Szerencsés, aki nem ismeri még a migrént, de sajnos sokan vannak, akik tudják, hogy milyen az, amikor nem egyszerűen fáj a fejünk, hanem akár napokig is úgy érezzük, hogy szétrobban, és semmire se vagyunk képesek.

Sajnos migrén idején sem áll meg az élet, ugyanúgy helyt kell állnunk, mint azokon a napokon, amikor jó közérzettel vágunk bele a teendőink elvégzésébe. Pedig ilyenkor a fejfájás mellé sokszor még hányinger, hányás is társul, és lényegében semmi másra nem vágyunk, csak feküdnénk egy jó sötét szobában, míg jól nem leszünk. A migrént sok esetben ráadásul nem tudhatjuk le annyival, hogy beveszünk valamilyen fájdalomcsillapítót, de jó hír, hogy nem kell teljesen tétlenül tűrnünk a fájdalmat. Vannak olyan természetes módszerek, amelyeket megpróbálhatunk bevetni, hogy felvegyük a harcot a migrénnel.

1. Igyunk sok vizet!

A hidratálás egyébként is nagyon fontos, de fejfájás, migrén esetén elengedhetetlen. Nem győzzük hangsúlyozni: pótoljuk a folyadékot! Jó, ha legalább 2,5 – 3 litert megiszunk, de ha jól esik, akár többet is, hiszen azzal nem árthatunk. A fejfájás okozója sokszor épp maga a dehidratáltság, így fontos, hogy erre odafigyeljünk. Természetesen ilyenkor ne cukros, szénsavas üdítőitalokat válasszunk, fogyasszunk gyógyteákat vagy vizet.

2. Masszírozzunk vagy masszíroztassunk!

Fontos tudnunk, hogy a migrént akár a feszültség is kiválthatja. Csodákra képes egy kis masszázs, hiszen fokozhatjuk vele a vérkeringést, és megszüntethetjük fizikailag a stresszből adódó görcsösséget is. Ilyenkor sokat segíthet, ha megkérjük a párunkat vagy egy barátunkat, hogy finoman masszírozza át a vállizmainkat, nyakunkat, tarkónkat, fejbőrünket, de ha erre nincs lehetőségünk, akár magunkat is megmasszírozhatjuk.

3. Elő a hideg borogatással!

Tágítja az összeszűkült ereket, és szabadabb véráramot eredményez, ha hideg borogatást használunk, így ez is egy jó bevethető praktika lehet migrén esetén. A mélyhűtőből előkaphatunk egy zacskó fagyasztott borsót, jégakkut, vagy amit épp találunk. Ami fontos, hogy csavarjuk törlőbe, törölközőbe, úgy helyezzük a tarkónkra vagy a homlokunkra, hogy ne közvetlenül a bőrünkkel érintkezzen, és ne hagyjuk magunkon a borogatást túl sokáig, maximum tíz percig. A borogatást többször megismételhetjük.

4. Melegítsük a kezeinket és lábainkat!

Végtagjaink melegítése is jó ötlet lehet, ha görcsösen fáj a fejünk, ugyanis ezzel szintén serkenhetjük a vérkeringésünket. Mossuk a kezeinket melegvíz alatt, míg át nem melegednek, a lábfejünket pedig kádban, lavórban áztathatjuk egy kis ideig, de szigorúan csak bokáig.

5. Pótoljuk a magnéziumot!

A magnéziumpótlásról sem szabad ilyenkor megfeledkezni, hiszen a fejfájás is egy görcs, így sokat segíthet egy kis plusz magnézium. A napi ajánlott mennyiség 300-350 milligramm (testkilónként 5-6 milligramm) ilyenkor többet számít, mint hinnénk, viszont ezt akár 400 grammra is emelhetjük a migrén idejére, főleg akkor, ha hányinger, hányás következtében nem marad meg bennünk sok minden, mert akkor főleg kell az utánpótlás.

6. Mozgásra fel!

Nagyon fontos, hogy friss oxigénnel töltsük fel a szervezetünket egy kis mozgás segítségével, és ezzel is fokozzuk a vérkeringésünket. Persze migrén idején legszívesebben csak feküdnénk, de nem is kell nagy sporttevékenységekre gondolni: bevethetünk néhány jógagyakorlatot, nyújthatunk vagy sétálhatunk a friss levegőn, és ettől nagy eséllyel máris jobban érezzük majd magunkat.

A nőkről és a migrénről már egy korábbi cikkünkben is írtunk, amelyet IDE kattintva olvashatnak!

Forrás: nlc.hu

Illusztráció: Pixabay

Kapcsolódó témák: #egészség | #fejfájás | #gyógyítás |