Vény nélkül

A nők és a migrén

Győr+
2022.07.16. 14:08

A hormonális különbségek miatt ténylegesen sok eltérés van a nők és férfiak fejfájása között. A menstruációs ciklus változásai, a fogamzásgátló-szedés, a terhesség, illetve a menopauza és a hormonpótlás egyértelműen kihatnak a migrén lefolyására és kezelésére is.

Az ösztrogénszint a felelős

A migrén a nők körében jóval gyakoribb: egy év alatt a nők 18 százalékát, míg a férfiak 6 százalékát érinti. A különbség a pubertáskorban alakul ki: kisgyermekkorban mindkét nemben 2,5 százalékra tehető a migrén gyakorisága. Jelen tudásunk szerint az ösztrogénszintnek a női ciklus során bekövetkező változásai felelősek a nők fokozott migrénhajlamáért. A menstruáció előtti napokban az ösztrogénszint hirtelen lecsökken, ezért ebben az időszakban a legnagyobb az esély a migrénrohamra. A perimenopauza időszakában az ösztrogénszint lassan csökken, de hirtelen ösztrogénszint-változások is előfordulnak, ez magyarázza az akkor gyakoribb és erősebb rohamokat.

Migrén és vaszkuláris betegségek

Közismert, hogy a migrén fokozott kardiovaszkuláris kockázattal jár. Metaanalízisek szerint az aurával járó migrén növeli az ischaemiás stroke kockázatát, míg az aura nélküli migrén esetén a kockázat nem nő számottevően. Ugyanakkor az aurával járó migrénben szenvedő, és fogamzásgátlót szedő nők kockázata hatszoros, míg az aurával járó migrén mellett dohányzó és fogamzásgátlót is szedő nők esetében ez tízszeres. A fogamzásgátlók kockázata a készítmény ösztrogéntartalmától függ, és dózisfüggő. A stroke kockázata nagyobb az aktív migrénnel élők és a havonta legalább egy rohamot átélők körében. A szakmai ajánlások szerint a hormonális fogamzásgátlók szedése előtt fel kell mérni a vaszkuláris rizikófaktorokat, ideértve az aurával járó migrén meglétét is. Mivel az aurával járó migrén önmagában is fokozza az ischaemiás stroke kockázatát, ebben a betegcsoportban nem hormonális fogamzásgátló módszereket, illetve csak progeszteront tartalmazó készítményeket javasolnak. Az aura nélküli migrénben szenvedő, de vaszkuláris rizikófaktorokkal (obesitas, dohányzás, hipertónia, ismert kardiovaszkuláris betegség, mélyvénás trombózis vagy trombózis, tüdőembólia) rendelkező nők fogamzásgátlására is a nem hormonális módszerek ajánlottak.

Menstruációs migrén

Közismert, hogy a menstruáció időszakában a migrénesek egy része rohamot él át. A fejfájások nemzetközi osztályozása a menstruációs migrén két típusát különíti el: a csak menstruáció esetén fellépő migrént (a menstruáció –2 – +3. napján kezdődő migrén olyan betegek esetén, akiknek a ciklus többi részében nincs migrénjük), illetve a menstruáció mellett is megjelenő migrént (a menstruáció -2– +3. napján kezdődő migrén olyan betegek esetén, akiknek a ciklus többi részében is előfordul migrénjük). A menstruációs migrén a migrénes nők 20–25 százalékát érinti. A menstruációs migrénrohamok nagyobb korlátozottsággal járnak, és nehezebben kezelhetők, mint a nem menstruációhoz kötött rohamok. A menstruációs migrén profilaxisára alkalmas gyógyszerek köre megegyezik a nem menstruációs migrénekével; ugyanakkor hatékony profilaxis esetén a rohamok kevésbé ritkulnak, mint a nem menstruációhoz kötött rohamok.

Terhesség és migrén 

A terhességben a már meglévő önálló fejfájások megváltozhatnak: korábban tenziós fejfájásban szenvedő nők 10 százalékának alakul ki migrénje, míg a korábban migrénesek hasonló hányadának tenziós fejfájása. A terhesség alatt a migrénes nők kétharmadának fejfájásai javulnak (ritkulnak, enyhülnek, illetve kisebb részüknek megszűnnek), míg körülbelül 8 százalékuk rosszabbodást észlel. A javulásban a terhesség során magasabb és stabil ösztrogénszint mellett a várandósság pszichés, illetve életmódra gyakorolt hatásai is szerepet játszhatnak. A fejfájások kezelése a terhesség idején fokozott elővigyázatosságot igényel, mivel a gyógyszerek egy része magzatkárosító hatású lehet. A szoptatás időszakában figyelmet igényel, hogy a gyógyszerek egy része kiválasztódik az anyatejbe. Amennyire csak lehet, ebben a két állapotban célszerű a gyógyszermentes (de hatékony) módszereket alkalmazni. A fejfájások csillapítására az elsőként választandó hatóanyag a paracetamol, melyet biztonságosnak tartanak.

Kapcsolódó témák: #migrén | #vény nélkül |