Gasztro siker: győri éttermet is díjaztak a Michelin-csillagok estjén!

Győr+ Facebook
2022.11.04. 07:18

Idén először Magyarország egészéről jelentetett meg étteremlistát a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csupán a budapesti éttermekről közölt minősítést. Mint kiderült, már két vidéki Michelin-csillagos éttermünk van, mitöbb, az egyikük két csillagot is kapott.

2022-ben a következő éttermeket díjazták:

Egy Michelin-csillagot kapott:

  • 42 Étterem (Esztergom, séf: Barna Ádám),
  • Bábel (séf: Kaszás Kornél),
  • Borkonyha Wine Kitchen (séf: Sárközi Ákos),
  • Costes (séf: Koppány Levente),
  • Essencia (séf: Tiago Sabarigo),
  • Rumour (séf: Rácz Jenő),
  • SALT (séf: Tóth Szilárd).

Két Michelin-csillagot kapott:

  • Platán, Tata (séf: Pesti István),
  • Stand (séf: Széll Tamás, Szulló Szabina).

Az országban két olyan étterem is van, amely immár két csillaggal is büszkélkedhet. Az egyikük a korábban már díjazott Stand, valamint a tatai Platán. Büszkén jelenthetjük ki, hogy összesen kilenc Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Bib Gourmand díjat, amely a Michelin előszobája, a következő éttermek kapták:

  • Anyukám mondta,
  • Casa Christa,
  • Kistücsök Étterem,
  • Macok,
  • Mór24,
  • Sparhelt.

Zöld Csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek az iparág élvonalában vannak a fenntartható gasztronómiában. Például saját termesztésű termékeket használnak, a napi tevékenységeket úgy végzik, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat vagy tiszta energiát használnak. Az idei díjazottak a következők:

  • Almalomb, Hosszúhetény
  • Graefl Majo Kétútköz, Poroszló
  • Onyx Mühely, Budapest
  • Salt, Budapest

Az eseményen három különdíjat is kiosztottak. Ezeket nem éttermek, hanem olyan személyek kapják, akik „végtelen szenvedélyüknek és jelentős képességeiknek köszönhetően felejthetetlenné tudnak tenni egy éttermi élményt”.

A Welcome and Service Award a minőségi vendéglátásért és kiszolgálásért jár, ezt Kvasznicza Flóra és Ferenc kapta, az Őriszentpéteri Pajta étteremből.

Sommelier-díjat Langó Tamásnak adták a turai BOTANIQ Kastélyban található Clarisse étteremből.

Fiatal séf díjat Mizsei János érdemelte ki a budapesti Mák étteremből, „kiegyensúlyozott, ízgazdag, eredeti ételek megalkotásáért”.

Győri étterem is szenzációs sikert zsebelhetett be a rendezvényen, hiszen Michelin-tányér díjjal gazdagodott a La Maréda, melyet büszkén jelentett be az étterem séfe, Horváth Szilveszter közösségi oldalán.