Királyok csemegéje

Egy elfeledett gyümölcs, amely szuper télire

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.19. 17:31

Épp karácsonyra lesz mézédes az a finom és egészséges, ám elfeledett gyümölcs, amelyet régen, a királyi udvarokban a legértékesebb csemegék között tartottak számon: a naspolya.

A Közép-Ázsiából származó, rózsafélék családjába tartozó gyümölcs nagy népszerűségnek örvendett a múltban, majd egyre alábbhagyott a naspolyával kapcsolatos lelkesedés, és mondhatni, feledésbe merült, pedig nemcsak finom, hanem egészséges csemege is egyben. Ez a gyümölcs épp akkor áll rendelkezésünkre, hogy feltöltse szervezetünket minden jóval, mikor a legnagyobb szükségünk van rá, az őszi, téli időszakban.

Miért jó nekünk a naspolya? Sejtvédő, antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, jó forrása a C-, az A-, a B1- és a B2-vitaminnak, kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Segíti az immunrendszer működését, a benne található rostok révén hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához, az emésztés egészségének megőrzéséhez.

A finomságot, amelyet karácsonyi gyümölcsként is emlegetnek, általában október végén, november elején kezdik el szedni, még éretlen formában, s majd csak télre, az ünnepekre érik be igazán, hogy élvezhessük mézédes ízét és jótékony hatását. Ha valaki megvárná szüretelésével az első fagyot, mert attól reméli, hogy a naspolya megpuhul, félő, hogy végül a földön végzi. Így érdemesebb időben leszedni, és egy sötét, jól szellőző, nedvességtől védett helyen szétteríteni, gyakran átforgatva érlelni.

Ha nem lett penészes, ám puha, kellemes illatú, belül barnás, lekvárállagú gyümölcsöt látunk, akkor szuper, hiszen beérett a finom csemege. Ez december környékére várható, így karácsonykor már nassolhatjuk a naspolyát. A gyümölcs nem csak önállóan fogyasztható, akár az ünnepi ételek készítésénél felhasználhatjuk süteményekhez, húsokhoz, pürékhez, szószokhoz, lekvár is készülhet belőle. Jól passzol a karácsonyi fűszerekhez is, például a fahéjhoz, érdemes tehát vele kísérletezni!

Forrás: femina.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #gyümölcs | #karácsony | #tél |