Diéta szalonnával?

Földvári Gabriella Illusztráció: depositphotos.com
2023.08.13. 17:55

A ketogén diéta lényege, hogy a zsírbevitel magas, a fehérjebevitel mérsékelt, a szénhidrátbevitel pedig alacsony. Az étrenddel kapcsolatban megoszlik a szakértők véleménye. Miért lehet jó a keto diéta?

A ketogén diétát eredetileg az epilepszia étrendi kezelésére fejlesztették ki, még az 1920-as években. Az utóbbi időben azonban fogyókúrás módszerként alkalmazzák. Lényege, hogy megnöveli a zsírfogyasztást, de nagymértékben csökkenti a szénhidrátbevitelt, ezáltal arra készteti a szervezetet, hogy energiaigényét a zsírokból lássa el. A napi kalóriabevitel 60-80% zsírból, a többi fehérjéből és kevesebb, mint 10% szénhidrátból kell, hogy álljon. A szabályok betartásával egy hónap alatt akár 4 kilótól is megszabadulhatunk és fittebbnek, egészségesebbnek érezhetjük magunkat.

Amit lehet enni a diéta során: állati eredetű zsírok, mindenféle húsok a húskészítmények közül kolbász, sonka, szalonna; tojás, halak, diófélék és magvak, leveles zöldségek, olívaolaj és tejtermékek.
Kerülni kell: burgonya, rizs, tésztafélék, csokoládé, sütemények, magas cukortartalmú gyümölcsök, alkohol.

Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk a szervezetünket a diétához, és két hónapnál tovább ne csináljuk. A kúra során naponta minimum 2 liter vizet fogyasszunk.

Szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, illetve kismamák esetében tilos az alacsony szénhidráttartalmú étrend! Aki belevág, az ne lepődjön meg, ha a diéta elkezdése után influenzaszerű tünetei lesznek.

A diétáról az interneten minden információ megtalálható, és többezer ketogén recepttel is találkozhatunk. Ezek mind könnyen és gyorsan elkészíthető ételek, így egyszerűen változatossá tehetjük étrendünket.

Természetesen, mint minden fogyókúrához, diétához, ehhez is elszántság és kitartás kell, de mint tudjuk, minden fejben dől el!

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #diéta | #életmód | #étkezés | #étrend |