Hirdetés
Igazi kulisszatitkok kerti sütögetésre Kovacsics Koksza István executive cheftől

Az otthoni grillezés és BBQ fortélyai

Fotó: Ács Tamás
Tóth Vivien
2021.07.09. 20:38

A nyár a grillpartyk és kerti sütögetések szezonja. Kovacsics Koksza István, a Révész étterem séfje olyan fortélyokat árul el, aminek köszönhetően tökéletes ízélményekkel gazdag kerti összejövetelt tarthatunk.

Hirdetés

A grillsütő csak pénztárca kérdése

A grillsütők széles kínálata között könnyű elveszni, és tanácstalanul bolyongani akár a világhálón, akár az üzletekben. Fontos szempont vásárlásnál, hogy az anyagi helyzetünk mennyire szab határt, illetve hogy grillezést, vagy a BBQ-t helyezzük előtérbe. “Ha valaki csak grillezni szeretne, annyira nem számít a minőség. Ha inkább a BBQ-t részesítjük előnyben, akkor nem mindegy milyen minőségű gépet vásárol unk. “ – tanácsolja a séf. Grillezni akár téglákból kirakott rácson is lehet, a másik véglet a tojásgrill ami, széles sprektrumú felhaszálásának és anyagösszetételének köszönhetően magasabb árkategóriába tartozik. .

Sokat számít a faszén fajtája

A faszenek között is széles a kínálat, mind árban, mind minőségben. A séf az oxigénnel dúsított brikettet javasolja. “A tört és durva faszén nem megfelelő, mivel nem lehet tudni, hogy mikori. Ha egy szezont, vagy még többet tárolják raktárba eladás előtt, zárt terű BBQ-zásnál morzsolódnak, úgynevezett faszénpor keletkezik, ami képes felgyújtani belülről az egész berendezést. A felhasználó örül, hogy füstölődik a hús, de mire kinyitja a gépet lángol az egész, mivel a faszénpor begyulladt a füsttérben. Ha nem BBQ-zunk, hanem grillezünk, ott meg a hús minőségén ront a faszénpor” – árulja el a séf.

A hús ízlés kérdése, a legfontosabb a frissesség!

A húsnál ízlés kérdése ki szereti inkább a szárazabb, vagy zsírosabb fajtákat. Amit viszont kerülni kell, azok az előre pácolt húsok és a fagyasztottak. “ Nem csak azért nem választanék előre pácolt húst, mert ez a szakmám, hanem mert nem tudom mit tüntetnek el a pácban. Sajnos előfordulhat, hogy lejárati idő előtti húst tartósítanak tovább benne. “– hívja fel a figyelmet István. – Sertésnél kíváló választás a tarja, az oldalas és a csülök is. Marhánál a séf kedvence a marhapofa, amit barnacukros szárazpáccal készít el, és a füstölőben készült vadasmártással egészít ki. Az étteremben a hambuger húspogácsát telilapon és 100 százalékban  marhahúsból állítják elő. “A hamburger húspogácsát a telilapon szoktam elkészíteni. Magyarországon még kevésbé elterjedt a smashburger, ahhoz is telilap szükséges.  Smashburger egy naturális hús, nincs keverve sertéssel. Míg Magyarországon a hamburger húspogácsát vastagon szokták kínálni, addig a smash extra vékonyra van kilapítva a lapon, nagyon gyorsan megsütik, és ebből építenek több réteget. A mi kínálatunkban is szerepel, a rétegek be vannak olvasztva sajttal.” – meséli István.  

Gondoljunk a vegetáriánus, vagy vegán vendégekre is.

Ha vegetáriánus, vagy vegán vendéget várunk akkor zöldségek tekintetében a cukkini, a paradicsom vastagon, padlizsán és a kukorica szinte minden vendég kedvence lesz. “ Egy izraeli barátom mutatta, hogy a padlizsánt egészben, hámozás nélkül, kormosra kell sütni. Hámozás után, kikanalazva kitűnő padlizsán krémet tudunk az asztalra varázsolni. A kukorica grillezés is sokaknak fejtörést okoz, ennek is megvan a titka. A jó minőségű kukoricát, csuhástul, zöld levelek ölelésében kell felrakni a grillre.” – tanácsolja István. 

Kapcsolódó témák: #életmód | #gasztronómia | #Hamburger | #Panír |
Hirdetés