Ajándék a konyhából

Győr+
2022.12.02. 11:59

Karácsonyhoz közeledve, ismét előtérbe kerül az ajándékozás kérdése. Van aki gyorsan eldönti mivel lepi meg szeretteit, mások hetekig töprengenek rajta. A rengeteg lehetőség között érdemes számba venni a saját magunk készítette finomságokat.

Sütik

Akit megajándékozunk egy-egy rúd szépen becsomagolt, diós és mákos bejglivel, egyből a szívébe zár bennünket. Szintén örömet szerezhetünk karácsonyi aprósüteményekkel. A sütik lehetnek egyfélék pl. lekváros linzer, de ha több fajtából készítünk válogatást, még nagyobb lesz a siker. A csomagoláshoz érdemes beszerezni egy dekoratív fémdobozt.

Befőttek, lekvárok

Ha nyáron feltöltöttük az éléskamrát, akkor nincs más dolgunk, mint a legfinomabbak közül kiválasztani néhány üveggel és némi ünnepi díszbe öltöztetni a házi csemegét. Rendkívül mutatós, ha egy kis méretű, anyaggal bélelt fonott kosárkába vagy tálba állítjuk a lekváros, befőttes üvegeket. A fém tetőket csinosítsuk természetes anyagból szabott „kalappal” és kössük át szalaggal. A tetejére tegyünk fenyőágat.

Ha elmaradt a befőzés, de mégis megtetszett az ötlet, készítsünk narancslekvátr vagy vegyes citrus dzsemet, biztosan nem okozunk vele csalódást.

Italok

Nemcsak édességekkel, hanem finom italokkal is kényeztethetjük családtagjainkat, barátainkat.

Capuccino por: csupán jó minőségű, azonnal oldódó (instant) kávépor, tejpor és cukor, no meg egy kis kakaó és valamilyen fűszer: fahéj, kardamom, esetleg szegfűszeg, szerecsendió kell hozzá. A hozzávalók mennyiségét és arányát ízlés szerint variáljuk. A keveréket csinos kis üvegbe töltjük és felcímkézzük.

Likőrök: sokféle variáció közül választhatunk, azonban az érlelési idő miatt egy részüket már most érdemes elkészíteni. Legyen szó akár az olaszok kedvelt limoncellójáról, kávé-, csoki- vagy tojáslikőrről, valódi ízélményt szerzünk vele az enyhébb alkoholos italokat kedvelőknek. A tejszínnel készülő italoknál ne feledjük: fogyasztásig hűtve kell őket tárolni!

Kapcsolódó témák: #karácsony | #konyha | #ünnepek |