A hontalan állatok világnapja

Illusztráció: Freepik
Ihász Nóra
2021.08.16. 16:50

Óriási szükség van az állatvédők munkájára, zsúfoltak a menhelyek, túlnépesedtek a kedvtelésből tartott állatok, s közülük egyre többen kerülnek utcára – többek között ezekre a problémákra szeretné felhívni a figyelmet a hontalan állatok világnapja, melyet 1992 óta, augusztus 16-án tartanak.

Összeszorul az állatbarátok szíve, ha belegondolnak, mennyi-mennyi magára hagyott házi kedvenc próbál túlélni. A mai napig sajnos gyakori a szcenárió: hirtelen felindulásból, a „cuki faktor” miatt hazaviszik a kisállatot, majd a hétköznapok valóságában (gondoskodni kell az állatról, időt, pénzt és energiát kell rá fordítani) megszületik a szörnyű döntés, utcára teszik a védtelen kutyát, cicát, s társaikat…

Mint az élet oly sok területén, az állattartás kapcsán is a tudatosság és a megelőzés a két legfontosabb tényező. A Győri Állatmenhely (Emberek az Állatokért Alapítvány) honlapján bárki számára elérhető egy nagyon hasznos bejegyzés, mely kilenc kérdéssel (és válasszal) ad iránytűt az örökbefogadáshoz és az állattartáshoz, valamint az ezeket megelőző döntési folyamathoz.

1. Tudod biztosítani a rendszeres gondozást, ápolást (kutya esetén a sétáltatást is) az elkövetkezendő akár 10-15 év során?
2. A családod minden tagja egyetért azzal, hogy új családtag kerüljön az otthonotokba?
3. A szomszédok is beleegyeznek abba, hogy állatot tarts?
4. Tudod biztosítani a rendszeres védőoltásokat, valamint a külső és belső paraziták elleni védelmet? Ha a kutyád/cicád megbetegszik, vagy balesetet szenved, akkor el tudod vinni az orvoshoz?
5. Ha elutazol, el tudod vinni magaddal az állatot, vagy van lehetőséged rábízni valakire, akit ő is jól ismer?
6. Ha már van másik állatod, jól ki fognak jönni egymással?
7. Ha a későbbiekben (10-15 éven belül) kisbaba érkezik a családba, számíthat Rád továbbra is a kedvenced?
8. Ha 10-15 éven belül tervezett vagy előre nem várt költözésre kerül a sor, mehet Veled a kutyád/macskád is?
9. Rendelkezel a kutya/cica neveléséhez szükséges kellő tapasztalattal? Ha nem, akkor kész vagy megtanulni, hogyan „beszélj” az állatok nyelvén?

Ha a fentieket átgondoljuk, és a kérdésekhez tartozó tudnivalókat is végigolvassuk a menhely oldalán, akkor sokkal közelebb kerülünk a döntéshez: vajon gazdivá váljunk-e vagy sem? Ha mindenki kellő tudatossággal és előzetes latolgatással állna ehhez a kérdéshez, akkor biztosan kevesebb állat szenvedne az utcán. S az augusztus 16-i világnapnak is ez a célja: fontoljuk meg jól, hogy kitartó, hű és felelős gazdik lennénk-e, hiszen onnantól nemcsak magunkról, hanem egy másik élőlényről is gondoskodnunk kell!

Sőt, nézzük meg, hogy hogyan tudnánk támogatni az állatvédők munkáját, hiszen ha nem is tudunk gazdivá válni, még mindig rengeteg lehetőségünk van segíteni azoknak a tevékenységét, akik szívükön, vállukon cipelik nem egy, nem kettő állat sorsát.

Ilyen például a Győri Állatmenhely és a Győri Puha Praclik Egyesület is. A Puha Praclik célja egyébként az, hogy segítsenek azokon az állatokon, akik nem megfelelő körülmények között élnek, balesetet szenvedtek, betegek vagy elhagyottak, kidobottak.

A világnap alkalmából ők is megosztottak egy érzékenyítő bejegyzést Facebook-oldalukon: