Új kutatás

A fehér rizs sem egészségesebb a cukornál?

Illusztráció: Pixabay
Bodrogi Sára
2022.10.14. 20:06

Azon talán már senki sem lepődik meg, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros az egészségre, de ki gondolta volna, hogy az egyik legnépszerűbb köret, a fehér rizs is ártalmas lehet?

Egy új kutatás szerint éppen olyan rosszat teszünk a szervezetünkkel, ha túl sok finomított gabonát fogyasztunk, mintha az édességadagunkat vinnénk túlzásba. Az irániak étkezési szokásait és egészségi állapotát összegző tanulmány nem ajánlja, hogy valaki túl sok fehér rizst egyen, mert káros lehet a szívre, korai koszorúér-betegséghez vezethet.

Ennek magyarázata, hogy a finomított gabonaféléket a szervezet gyorsan lebontja, mivel megfosztották őket a rostoktól, így bár közvetlen fogyasztás után eltelve érezzük magunkat tőlük, hamar újra megéhezhetünk, ráadásul vércukorszintünk is növekedésnek indulhat. Idővel a magas vércukorszint károsíthatja az ereket és a szívet irányító idegeket, és plakkok képződését okozhatja az artériák falában.

A szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentése érdekében javarészt a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és halak fogyasztása ajánlott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékben le kellene mondanunk a rizsfogyasztásról, de létezik egy egészségesebb alternatíva: a szakértők inkább a barna rizs fogyasztását javasolják.

Illusztráció: Pixabay

Forrás: nosalty.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #élelmiszer | #étkezés | #kutatás |