Besurranás, unokázós csalás, internetes átverés

Ne legyünk áldozatok!

Szerző: J. Kovács Andrea Fotó: GYMS VMRFK/Facebook
2023.04.16. 11:36

Az idős, egyedül élő emberek kedvelt célpontjai a bűnözőknek. Szabó Csaba őrnaggyal, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetőjével a megelőzés lehetőségeiről beszélgettünk.

Miért kiszolgáltatottabbak az idősek?

Életkorából adódóan sérülékenyebb ez a korosztály, mint a fiatal generáció. Megvan az a jó tulajdonságuk, hogy odafigyelnek a másikra, szívesen beszélgetnek. Sőt, néha túlzott bizalommal viseltetnek még az idegenekkel is, amivel a rossz szándékú emberek visszaélnek.

Mit lehet tenni, hogyan lehet megelőzni, hogy áldozattá váljanak?

A legalapvetőbb feladat az otthonunk védelme, a betörések, besurranások elkerülése. Ha elhagyjuk a házat, illetve a lakást, mindig zárjuk be! Akkor is, ha csak a kertbe megyünk ki egy kicsit kapálni vagy a lépcsőházba a postaládához. Ugyanígy fordítsuk rá a kulcsot, ha otthon tartózkodunk, hiszen fürdéskor vagy tévézéskor nem biztos, hogy meghalljuk az ajtónyitást. A besurranás az a fajta bűncselekmény, ami egyetlen mozdulattal, a kulcs elfordításával megelőzhető.

A betörések elleni védelem legfontosabb kellékei: a masszív, jól zárható ajtó és a biztonsági zár. Kitűnő szolgálatot tesz a hevederzár és az olyan apró kiegészítők, mint az optikai kitekintő, más néven kukucskáló, vagy a biztonsági ajtólánc. Ezek nem drága dolgok, használatukkal mégis sokat tehetünk a biztonságunkért. Ha anyagi helyzetünk megengedi, ezt még fokozhatjuk elektronikus védelmi eszközök alkalmazásával, ilyen az ajtóék, a nyitásérzékelő, illetve a riasztó berendezés és a távfelügyelet.

Milyen jellegű bűncselekmények fordulnak még elő?

Az időskorúak ellen elkövetett legtipikusabb bűncselekményfajtákat rendőri kifejezéssel trükkös módszernek nevezzük. A csalók személyesen keresik fel áldozatukat. Mindig valamilyen kitalált történettel, hivatalosnak tűnő sztorival próbálkoznak. Ezeket aztán finomítják, változtatják, de a lényeg ugyanaz: bejutni a lakásba. Gyakran visszaélnek a közüzemi szolgáltatók nevével, vizeseknek, gázosoknak, áram- vagy kábelszolgáltatónak adva ki magukat. Hibaelhárítás, mérőóracsere, túlfizetés szerepel az okok között, amivel bekéredzkednek. A csaló lehet egyedül, de többedmagával is. Amíg az egyik lefoglalja az áldozatot, a másik ellopja az értékeket. Soha ne engedjünk be idegent a lakásba, mindig ellenőrizzük a látogató hitelességét!

Szinte mindenki hallott az unokázós módszerről. A kiszemelt embert telefonon hívják fel. Legtöbb esetben a sértett unokájára hivatkoznak, aki a sztori szerint bajba került, balesetet szenvedett, s ahhoz, hogy haza tudjon jönni, vagy azért, hogy a rendőrök elengedjék, azonnal nagy összegű készpénzre van szüksége. Mindezt kétségbeesett hangon adják elő, s az aggódó nagyszülő ilyenkor pánikba esik. A telefonáló közli, hogy elküld a pénzért valakit, aki barátnak, ügyvédnek vagy épp rendőrnek adja ki magát. Nagyon fontos, hogy ha ilyen telefont kapunk, maradjunk higgadtak. Ezután próbáljuk meg elérni telefonon azt, akire hivatkoztak, vagyis az unokát, és kérdezzük meg tőle, valóban bajba került-e.

Az internet használata mára az idősebbek körében is elterjedt, s számos előnye mellett új lehetőséget jelent a bűnözőknek is, akik ezen a téren is próbálnak pénzt kicsalni az emberekből. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos vigyázni a személyes adatainkra, s nagy körültekintéssel kell eljárni az internetes vásárlások alkalmával.