Rozmán László jegyzete
2020.03.30. 14:14

Szótár, járvány idejére

Rengeteg új szóval, kifejezéssel bővülhetett az elmúlt hetekben a szókincsünk. Akadnak, amik kevésbé voltak benn a köztudatban, voltak, amik új értelmet nyertek.

Korona és vírus, ezekkel nem volt gond, eddig is ismertük, de egybeírva már más fogalmat és érzést vált ki belőlünk 2020-ban. Tény, amíg csak a távol-keleten tombolt, addig csak félvállról vettük, vagy még arról se. Egy laza mozdulattal továbbkapcsoltunk a tévében vagy elgörgettük a híreket. Aztán robbant Európában a bomba, Olaszországban tombol, pusztít, öl a Covid-19, ez lenne az újabb szavunk.

Covid-19, egy betegség egy új típusú fertőző tüdőgyulladás, amely idén a világ több országában is megjelent. Így kialakult a COVID-19 pandémia. Ez sokaknak új lehet, ennek jelentése valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg, például egy vagy több kontinensét. Bekövetkezéséhez egy járványtani definíció szerint a fertőző forrás, a terjedési mód és a fogékony szervezet egyidejű megléte szükséges. Az új vírus egy úgynevezett zoonózis, ami állatról emberre terjedő betegséget jelent.

A vírusfertőzés inkubációs ideje becslések szerint 2 és 14 nap között jelentették, ez azt jelenti, hogy ennyi idő kell a tünetek kialakulásától a tünetek kifejlődéséig. Ennyi idő kell a vírusnak, hogy elindítsa a harcot a szervezetünkben.

Szavak… valamit ismerünk, valamit kevésbé, de egy biztos, több mindenre is szüksége van most a társadalomnak: összefogásra, fegyelmezettségre, emberségre, türelemre, elfogadásra és rengeteg megbecsülésre! Ezeket a szavakat ismerjük, tudjuk a jelentésüket, sokan így is viselkedünk. De most még inkább tegyünk így. Itt van a baj körülöttünk, az a kérdés, hogy nézzünk vele szembe…

A döntést mindenkinek magának kell meghoznia.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Szemszög |