Felkészületlenül

Fotó: MTI/kormány.hu/Árvai Károly
Hajba Ferenc jegyzete
2020.05.10. 13:21

Ezt a járványt is túl fogjuk élni, de súlyos ára lesz...

Öngondoskodásban sosem voltunk erősek. Az idősebb nemzedéket leszoktatta róla a szocializmus. Gondoskodott rólunk a rendszer a Trabantkultúra szintjén. A társadalom akkor elfogadta ezt az egyezséget, mit is tehetett volna mást, főleg a hatvanas, hetvenes években, időben is közel a megtorlásokhoz. Elfogadtuk, hogy van munkánk, lakásunk. És röghöz vagyunk kötve, kivetve a világ társadalmi javaiból, s az emberi élethez hosszú távon nélkülözhetetlen szabadság értékéből. Kényszerű alku volt ez, amely oda vezetett, hogy leszoktunk az öngondoskodás képességéről.

Aztán jött a rendszerváltás, a piac, s nemigen értettük, hogy senki nem hoz semmi mást a helyünkbe, csak lehetőséget. Vagy tudunk élni vele, vagy nem. A felelősség szét nem osztható. Mostanában azért már jobban érzékeltük, hogy ebben a versenyben magunknak kell helytállnunk. Vannak ügyeskedők, gátlástalanok, akik minket letaposnak, de ellenük is nekünk kell védekeznünk. A mindenkori hatalom tud segíteni jogszabályokkal, kedvezményekkel, ám a futópályára nem megy ki helyettünk a versenyezni. Ott nekünk kell kihasználni a piac jó szelét, vagy éppen átugrani annak akadályait. A világjárvány idején aztán kiderült, hogy összességében mennyire védtelenek vagyunk.

De nemcsak mi, az öngondoskodásról leszoktatottak, hanem a franciák, az olaszok s az amerikaiak is. Hogy nemcsak a szocializmus, de a jóléti társadalom is elkényelmesíthet. Azt hittük, a járvány ellen hamar kitaláljuk a hatékony gyógyszert, megszerkesztjük a vakcinát. És nincs oltás, kísérleti fázisban vannak a gyógyszerek, a világ vezető tudományos műhelyeiben összevissza beszélnek. Alapvető információk tisztázatlanok a kórokozóról. Miközben a vírus mutálódik, s egyre veszélyesebbé válik. A járványügyi szervezésben vannak már komoly eredményeink, de hatékonyan megvédeni még nem tudjuk magunkat, sehol a világon.

Az ilyen helyzetekre sajnos felkészületlen emberiség – legalábbis a történelmi terheket kevésbé cipelő fiatalok többsége – valami módon ezt a járványt is túl fogja élni, de súlyos ára lesz.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Szemszög |