A győri sport klubok gazdálkodását sem kíméli a koronavírus-járvány

Újratervezés indul

Fotó: O. Jakócs Péter
Bobory Balázs
2020.04.08. 12:41

Ahogy a gazdasági vállalkozásokat, cégeket, úgy a sportklubokat is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a győri csapatsportágak egyesületei is jelentős bevételkieséssel számolhatnak, ezért születnek vagy tervezési szakaszban vannak bizonyos megszorító intézkedések.

Egy tizenötszörös magyar bajnok, ötszörös Bajnokok Ligája-győztes egyesület sem megrendíthetetlen monstrum, bármennyire biztos háttérrel rendelkezik, a felépített klubmodellje, hosszú távú stratégiája pedig egyetemi oktatási anyag lehetne.

A Győri Audi ETO KC-nál is szükség van az újratervezésre, hiszen jelen helyzetben rengeteg a bizonytalansági tényező.

„Aki ebben a pillanatban viszonylagos pontossággal meg tudja jósolni, hogy mikor lehet újra sportolni, milyen körülmények között lehet megint elindulni, az minden tiszteletet megérdemel. Az egyesületünk zavartalan működése a tavaly összerakott költségvetés alapján júniusig biztosított, de júliustól bizonyosan más elvek mentén kell gondolkodni. Együtt értük el a sikereket, együtt nevettünk korábban, most együtt kell összeszorított fogakkal tovább küzdenünk” – mondta Bartha Csaba.

Az ETO női kézilabdacsapatának elnöke csütörtökön ismertette elképzeléseit a klub elnökségének tagjaival, elmondása szerint nem idegen számára a válságmenedzselés, sajnos korábbi munkahelyein került már hasonló szituációba – rutinja sokat érhet.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ha még bizonyos megszorításokkal is jár a járvány elhúzódása az ETO életében, a klub tényleg van annyira erős, hogy közvetlen hazai és nemzetközi riválisaihoz képest valamivel stabilabban átvészelje ezt az időszakot.

Kész a magyar mag

Nincs pánik az UNI Győr MÉLY-ÚT női kosárlabdacsapatánál, sőt a vezetőség már bőven a következő évad keretét tervezi, rakja össze, és ilyen szempontból talán jobban is áll sok riválisánál.

„A magyar játékosainknak él a szerződése, szerencsére voltak tartalékaink, így van fedezet, hogy a kontraktusuk szerint fizessük őket – kezdte Füzy András, a klub elnöke.

– Mivel az előző hónapban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének döntése értelmében befejeződött a bajnokság, így március 31-ig bezárólag minden légiósunkkal megegyeztünk és elköszöntünk egymástól. A működésünk zavartalan, nemcsak az első csapat játékosai, hanem a klub többi alkalmazottja is hiánytalanul megkapja a bérét.”

Füzy András azt is elárulta, nagyon közel járnak ahhoz, hogy a következő évad csapatának magyar magját bemutassák, lapzártánkig már csak két játékos aláírása hiányzott a felkínált szerződésről. A légiósok kiválasztására jóval később kerülhet sor, most mindenki arra vár, hogy legalább nagy vonalakban lehessen látni, mikor indulhat el az új idény és milyen lehetőségei lesznek a csapatoknak.

Szükséges lépések

Városunk két NB II-es labdarúgócsapatánál már a mögöttünk álló héten fontos intézkedésekre került sor.

AZ ETO FC Győr együttesénél a klubvezetők drasztikus fizetéscsökkentésről állapodtak meg a játékosokkal, mindenki aláírta a közös megegyezéssel módosított szerződést. Kondás Elemér vezetőedzőnek az eredeti 2021. június 30-ig tartó szerződését egy évvel lerövidítették, a szakember immár haza is költözött Debrecenbe, hiszen szinte kizárt, hogy a következő hetekben újrainduljon a bajnokság.

A Gyirmót FC Győrnél is racionális költségcsökkentésre került sor, sőt a kft. cégvezetője, Margitai Zoltán elmondása szerint a labdarúgók maguk ajánlották fel, hogy részt vesznek a közös teherviselésben. Így aztán a tulajdonosoknak nem is kellett elküldeni egyetlen alkalmazottat sem, akik bérük jelentős részét továbbra is felvehetik.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koronavírus | #sport |