Labdarúgás

Tisztes helytállás, de vereség

Fotó: MTI/Illyés Tibor
MTI
2021.03.25. 06:24

A házigazda magyar válogatott gól nélküli első félidőt követően 3-0-ra kikapott Németországtól szerdán, a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, Székesfehérváron.

Az első negyedóra német mezőnyfölényt hozott, a magyar válogatott többnyire védekezésre kényszerült, amikor megszerezte a labdát, azt csak másodpercekre tudta megtartani. Egyre nyomasztóbbá vált a legutóbbi Eb ezüstérmesének fölénye, ám egy-két veszélyes távoli lövésen kívül komoly gólhelyzetet nem tudott kialakítani Bese Balázs kapuja előtt. A félidő végéhez közeledve felbátorodott Gera Zoltán szövetségi edző együttese, de az ígéretes támadások bosszantó hibák miatt megakadtak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A fordulás után is többet támadott Németország, és Lukas Nmecha fejesével megszerezte a vezetést. Nem kellett sokat várni a második találatra sem, az elalvó magyar védelem mellett Bote Baku lőtt a hálóba. Újabb néhány perc elteltével ismét Baku volt eredményes.

A magyar csapat teljesen szétesett, miközben a sokkal gyorsabban, pontosabban játszó ellenfél csak azért nem szerzett több gólt, mert Bese kiválóan védett.

A német szövetségi edző, Stefan Kuntz a találkozót követő online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első félidőben a kelleténél lassabban járatták a labdát és kissé meglepte őket a magyarok letámadása, de a szünetben rendezték a sorokat. Az első góltól kezdve rendben volt a játékuk, akkor már a sebességgel sem volt probléma, így összességében megérdemelten nyertek egy nagyon fiatal csapat ellen.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gera Zoltán a magyar válogatott szövetség edzője arról beszélt, hogy reális eredmény született, ennyivel jobb volt az ellenfél. Úgy vélte, hatvan percig szervezettek voltak, jól védekeztek, ugyanakkor a megszerzett labdákkal nem tudtak mit kezdeni, a védekezésből támadásba átmenetek nem működtek.

A tréner azt kapta a meccstől, amit várt, egy jobb csapattól kaptak ki.

A magyarok szombaton Romániával játszanak a kispesti Bozsik Arénában.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, A csoport:

Németország-Magyarország 3-0 (0-0)
Székesfehérvár, zárt kapuk mögött v.: Guillermo Cuadra Fernandez (spanyol)
gólszerzők: Nmecha (61.), Baku (66., 73.)
sárga lap: Szőke (46.), Kiss T. (58.)

Németország:
Dahmen – Vagnoman, Pieper, Schlotterbeck, Raum (Jakobs 67.) – Baku, Dorsch (Janelt 75.), Maier (Özcan 75.) – L. Nmecha, Burkardt (Krüger 67.), Berisha (Klimowicz 75.)

Magyarország: Bese B. – Bolla, Balogh B., Mocsi, Deutsch L. – Kata, Mezei (Kovácsréti 78.) – Palincsár (Hinora 60.), Szendrei N., Kiss T. (Skribek 78.) – Szőke (Bíró B. 60.)

További eredmény:
Románia-Hollandia 1-1 (1-1)
korábban:
B csoport:
Spanyolország-Szlovénia 3-0 (0-0)
Csehország-Olaszország 1-1 (0-1)