Szvitacs Alexának is meg kell harcolnia Párizsért

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.09. 14:05

A tokiói paralimpiai bronzérem és a tavalyi vb-siker után a 2024-es párizsi kvótaszerzésre összpontosít Szvitacs Alexa, a Győri Atlétikai Club kiváló para-asztaliteniszezője. Alexát a Párizsig tartó útról is kérdeztük.

Aktuális világbajnokként nem járna önnek automatikusan a kvóta?

Érdekes módon ez valamiért nincs így. A szeptemberi angliai Európa-bajnokságra is címvédőként érkezem majd, és ha megnyerem, akkor jár kvóta, de a vb-címért nem kapok. Így őszig szorgalmasan gyűjtögetem a pontokat a nemzetközi világkupaversenyeken. Jelenleg is vezetem a világranglistát, ám az élcsoport egyre szorosabb. A 2024-es olimpián hárommal több versenyző indulhat az én kategóriámban, mint Japánban, így összesen 11 hely lesz kiadó.

Mennyire járnak a gondolatai már a játékok körül?

Kis túlzással azt mondhatom, hogy már Párizzsal kelek és fekszem. Tokió után nagyon szeretnék ott lenni Franciaországban is. A tavalyi világbajnoki cím pályafutásom eddigi legfontosabb sikere, de fantasztikus lenne, ha a paralimpiai bronzérmem mellé egy még fényesebb olimpiai medál kerülne.

Hogyan készül a versenyekre, kivel edz?

Több éve már, hogy a legjobb magyar női játékosokkal együtt készülök, és a legrangosabb hazai bajnokságban, az Extra Ligában szerepelek az épekkel együtt. Szerencsém van, hiszen olyan kiváló szakemberek segítik a munkámat, mint Vicsek Iván az edzőm, Vígh Zsolt para-asztalitenisz szövetségi kapitány, és mindenben számíthatok Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány támogatására is, akitől rendszeresen meghívást kapok a válogatott edzőtáborokba.

Hogy látja, mennyire lesz nehéz a Párizsig tartó út?

Lépésről lépésre haladok a céljaim felé. Ha nagyon elfáradok, vagy jön egy kisebb hullámvölgy, mindig extra motivációt jelent, hogy ez az év már az olimpia jegyében telik. Egy sportoló számára aligha van ennél fontosabb mérföldkő a pályafutásában. Győrben és GYAC-nál minden feltétel adott a sikeres felkészüléshez, így optimistán várom az idei szezont.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #GYAC | #Győr | #parasport |