Ladányi Balázs

„Szeretném, hogy Győr legyen a hazai hoki egyik fellegvára”

Fotó: O. Jakócs Péter
Pécskai István
2021.12.05. 13:27

Júliusban dőlt el, hogy a Vasas felnőttgárdája Győrbe költözik, és UNI Győr ETO Hockey Club néven indul a jégkorong-Erste-liga 2021–22-es idényében. A magyar válogatott korábbi klasszis játékosa, Ladányi Balázs, a győri együttes vezetőedzője minden tudását beveti, hogy az ETO élcsapattá váljon a hazai mezőnyben.

Milyen tapasztalatokat szereztél eddig az ETO vezetőedzőjeként?

Pozitívakat. Amit eddig elértünk, az alapján nagyon biztatóak a jelek. A klubnak komoly jövője van. Bár még csak néhány hónapja született meg az újkori győri hoki, máris nagyon sokat léptünk előre.

Ezt azt jelenti, hogy elégedett vagy a csapat játékával?

Igen. Szerencsére sikerült meccseket nyernünk. Az még inkább örömteli, hogy a győzelem sok esetben jó játékkal is párosul. Elégedett vagyok azzal, amit a csapat eddig nyújtott a szezonban. A célunk egyértelmű, szeretnénk bejutni az Erste-liga rájátszásába. Csupán egy-két légiós erősíti a keretet. A gárda tele van az együttes magyar srácokkal, akik szívvel-lélekkel végzik a feladatukat.

Az, hogy túlnyomóan magyar hokisok alkotják az alakulatot, vonzó lehet a győri közönség számára? Hatással lehet a nézőszámra?

Egyértelműen. Az ETO-szurkolók értékelik, hogy javarészt honfitársakat láthatnak a jégen a csapat mezében játszani. Hálásak vagyunk a drukkereinknek a támogatásért. Szerencsére a hazai mérkőzéseinken kimondottan szép a nézőszám. Azért dolgozunk, hogy minden itthoni találkozónk telt házas legyen. Szeretnénk kiszolgálni a közönségünket.

Hogy érzed magad Győrben?

Kifejezetten jól. Legfőképpen azért, mert minden adott a sikeres szerepléshez. Az infrastruktúrára egyáltalán nem lehet panaszunk, semmiben sem szenvedünk hiányt. Hogy csak egy példát említsek, három jégfelület áll a rendelkezésünkre a gyakorláshoz, ezt kevés helyen mondhatják el idehaza.

Elképzelhetőnek tartod, hogy néhány éven belül élcsapat legyen az ETO?

Szeretném, hogy Győr legyen a hazai hoki egyik fellegvára. Mindenki, aki a klubért dolgozik, ezt szeretné. A város óriási hagyományokkal rendelkezik, ami a különböző csapatsportágakat illeti. Győr megérdemli, hogy a jégkorongklubja is kiemelkedő legyen.

Játékosként rendkívül sikeres pályafutás áll mögötted. Ötször nyertél magyar bajnoki címet, idehaza kétszer választottak az év jégkorongozójának, a válogatottal pedig szerepelhettél az A csoportos világbajnokságon. Edzőként nyilvánvalóan más erényekre van szükséged, mint amilyeneket jégkorongozóként mutattál. Miben látod a fő különbséget a játékoskarrier és a tréneri pályafutás között?

A jégen forrófejűnek kell lenni, míg edzőként a higgadtság a célravezető. Óriási különbség, hogy miközben jégkorongozóként csak saját magadat kell felkészítened a mérkőzésekre, trénerként egy egész csapatért felelsz. Ki kell találnod a taktikát, fel kell építened egy működő struktúrát, illetve a szervezői képességedre is szükség van. Sokkal összetettebb és nehezebb feladat.

Kiemelkedő hokis karriered volt. Ez jelent valamit az öltözőben? Emiatt jobban felnéznek rád a játékosok?

Nagyon bízom benne, hogy nem azért néznek fel rám, amit jégkorongozóként elértem. Sokkal inkább amiatt, mert edzőként tisztelnek. Erre törekszem a munkámmal.

Hogyan látod az utánpótlás helyzetét? Mennyire népszerű a gyerekek körében a jégkorong?

Úgy vélem, nagyon sokat javult a helyzet ezen a téren, ami az elmúlt esztendőket illeti. Azt tapasztalom, hogy a gyerekek körében vonzóvá vált a jégkorong. Ami a legfontosabb, hogy ez szerencsére az ETO-nál is így van. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlásra, hiszen a gyerekek jelentik a sportág jövőjét.

Kapcsolódó témák: #Győr | #jégkorong | #Uni Győr ETO HC |