Patkás ,,Rocky” Tamás, a rekorder

Pécskai István Marcali Gábor
2023.01.30. 12:25

Patkás ,,Rocky" Tamás emberfeletti teljesítményére mindannyian büszkék lehetünk. A győri nyílt vízi paraúszó tavaly az Alcatrazból, az egykor a világ legszigorúbban őrzött, szökésbiztos börtönszigetéről úszott át a San Franciscó-i Golden Gate híd lábáig. Az elképesztő produkcióra nemrégiben a Magyar Rekordok adatbázisát készítő csapat is felkapta a fejét, így a parasportoló Alcatraz-úszásáról hamarosan a magyarrekord.hu oldalon is olvashatunk.

A Győri Úszó SE-t erősítő Patkás Tamás hozzátette, van rá lehetőség, hogy az Alcatraz-úszása utólag a Guinness-rekordok könyvébe is bekerüljön.

,,Tízezer ember látta, hogy teljesítettem a távot. Oklevelet kaptam róla, illetve a hajónapló is bizonyítja, hogy megtörtént. Be lehetne tehát adni a kérelmet utólag. Ugyanakkor mi változik, ha bekerülök a Guinness-rekordok könyvébe? Jól hangzik, de igazából semmi több” – mondta Patkás Tamás, akit a világ nyílt vízi úszó szervezete (WOWSA) a tavalyi esztendő 10 legjobb paraversenyzője közé jelölt. (Szavazni az alábbi linken tudnak rá: https://www.openwaterswimming.com/wowsa-awards-2022-vote )

A sportoló motivációja egy cseppet sem hagyott alább, továbbra is gőzerővel edz, és készül a versenyekre.

,,Február 11-én megyek Gödöllőre, ahol egy hat órás úszáson veszek részt. Ez egy erőfelmérő, amely megmutatja, hol tartok jelen pillanatban fizikálisan. Továbbra is négy edzésem van egy héten. Hétfőnként, keddenként, csütörtökönként és péntekenként tréningezem. Az úszásedzések mellett kardiózom, tornatermi tréningeket végzek, péntekenként pedig egy 5000 méteres úszással zárom a hetet” – mesélte a ,,Rocky Tomi” becenévre hallgató úszó.

Az év egyik legfontosabb versenye júniusban következik számára, amikor a Boden-tavat keresztben fogja majd átúszni. Magyar paraúszó még sohasem teljesítette ezt a távot. Patkás Tamás céljai között szerepel átúszni a Boszporuszt. Dániában, azon belül Koppenhágában pedig igencsak zord körülmények között méretheti meg magát, hiszen az átlagosnál jóval hidegebb vízben úszhatja körbe a fővárost.

A parasportoló noha mindig pozitívan tekint előre, úgy érzi, idehaza nagyobb megbecsülés járna neki.

,,Az Alcatraz-úszásom mindenféleképpen magyar rekord. Érdekes, hogy a nyáron, amikor hazaértem, akkor idehaza nem volt akkora visszhangja a teljesítményemnek. A világ nyílt vízi úszó szervezete, a WOWSA, rendkívül komolyan vette, az amerikaiak közül mindenki megemelte a kalapját. Sajnos itthon csak akkor értékelnek igazán, ha olimpiai érmed van, ami miatt egyre mérgesebb vagyok. Azzal kellene foglalkozni, hogy a parasportolókat és a paralimpikonokat ne válasszák ennyire külön. Én azért dolgozom, hogy tovább dolgozhassak. Egy paralimpikon pedig kapja a támogatást, és azért dolgozik, hogy a végén hozzájusson a pénzhez” – árulta el Patkás Tamás.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #paraúszás | #úszás |