Orbán Viktornak szóló ajándékkal tért haza Kínából Kovacsics Imre

Szigeti Sándor Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség
2023.11.18. 10:05

Két szövetségi kapitányt leváltottak, a felügyelő bizottság lemondott, az új elnök pedig feljelentést fontolgat a szövetség korábbi ügyei miatt - az elmúlt időszak sűrű eseményeiről is kérdeztük a Magyar Asztalitenisz Szövetség júniusban megválasztott elnökét, Kovacsics Imrét, aki egy Orbán Viktornak dedikált különleges ping-pong ütővel tért haza a napokban Kínából.

Győrben önt elsősorban egészségturisztikai szakemberként, az RQ Élményfürdő vezetőjeként és a SPA Holding Zrt. tulajdonos-vezérigazgatójaként ismerik. Mennyire áll önhöz közel a sport és az asztalitenisz?

Testnevelés-földrajz szakos tanárként végeztem, soha nem állt távol tőlem tehát a sport és a mozgás. Meggyőződésem, hogy Magyarországon szinte mindenki szereti az asztaliteniszt, a cél az, hogy újra az őt megillető helyre, vagyis a világ élvonalába emeljük ezt a sportágat. Egy új típusú szemlélettel, egy rátermett csapatot magam köré gyűjtve és a kiterjedt kapcsolatrendszeremnek köszönhetően biztos vagyok benne, hogy már rövid távon elérhetők lesznek ezek a célok.

Lendületesen indult az elnöki ciklusa. Mi áll a férfi és a női szövetségi kapitány menesztése mögött?

Amikor öt hónappal ezelőtt felkértek elnöknek, először is megnéztem ennek a szövetségnek a múltját. 1924-ben alapították, vagyis jövőre ünnepeljük a 100 éves centenáriumot. A magyar szövetség 1926-ban alapító tagja volt a világszövetségnek, majd az első vb-n mind a négy számban Magyarország adta a világbajnokot. Barna Viktor személyében egyedül nekünk van 22 szeres világbajnokunk, ami példátlan a sportág történetében. Ugyanakkor az utolsó világraszóló nemzetközi sikerünk még a szenzációs Gergely-Jónyer-Klampár trió 1979-es világbajnoki győzelme volt. Valamit tehát nagyon elrontottunk az elmúlt 40 évben. A felzárkózáshoz új emberekre van szükség, a korábbi stáb erre nem volt alkalmas.

Miért fontolgatja, hogy a szövetség korábbi gazdasági ügyei miatt feljelentést tesz?

Nem csupán fontolgatom, a napokban megtesszük a feljelentést. Benne vagyunk a 16 kiemelt támogatású magyar sportág között, ami fokozott felelősséget jelent, szigorú szabályok vonatkoznak a közpénzek felhasználására. Megvizsgáltuk a szövetség korábbi gazdálkodását, és azt láttuk, hogy ezekkel a közpénzekkel nem mindig megfelelően gazdálkodtak, gyakran nem a megfelelő helyre kerültek, emellett pedig összeférhetetlenségek is akadtak. Ezek az anomáliák akár törvénysértők is lehetnek, de hogy valóban azok-e, azt a feljelentést követően a hatóságok feladata lesz majd megállapítani.

Miután megválasztották, azt nyilatkozta, szeretne minél több sportági szakemberrel leülni, és átbeszélni, mik a problémák, és hogyan lehet újra sikeres a magyar asztalitenisz. Megvan már a siker receptje, látszik az irány, merrefelé kell elindulni?

Sokrétű feladatról van szó. Nagyon rossz az infrastruktúrája a magyar asztalitenisznek, nincsenek saját csarnokok, az egyesületek 80 százalékánál nincsenek megfizetett főállású edzők, kevés a fiatal játékos, az utánpótlás létszáma nem megfelelő. A nemzetközi visszajelzések szerint technikailag nem vagyunk ugyan rosszak, de nagyon lassúak vagyunk az asztalnál, nagyon sokat kell gyorsítani a játékunkon, ha eredményesek akarunk lenni. Ehhez az edzőknek továbbképzésekre van szükségük, a játékosoknak pedig arra, hogy a világ legjobbjaival készülhessenek.

Ezért járt a napokban Kínában?

Szeretnénk egy széles körű együttműködést kialakítani a kínai szövetséggel, amelynek része egy Közép-Kelet Európai Edzőközpont létrehozása, rangos nemzetközi versenyek hazai rendezése, edzői továbbképzések szervezése, valamint hogy a legtehetségesebb magyar fiatalok a legjobb kínaiakkal szemben is kipróbálhassák magukat. Ennek jegyében hamarosan Kínába utazhat a magyar U 15-ös válogatott. Kínában személyesen a kínai szövetség elnöke, Liou Kuo-Liang fogadott bennünket, ami hatalmas megtiszteltetés. Hétszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok klasszisról van szó, aki a látogatás zárásaként Orbán Viktor miniszerelnök úrnak egy dedikált ping-pong ütőt küldött, én pedig az 1979-es magyar vb-győztes csapat dedikált mezével és egy egyedi herendi porcelánnal leptem meg őt. Sőt, kihívtam egy meccsre is: szerencsére nagyon udvarias vendéglátónak bizonyult, leginkább csak védekezett, és visszadobálta a labdákat. Kínának és Magyarországnak több világbajnoki aranya van, mint a világ összes többi országának együttvéve, mindenképpen hasznos lehet tehát egy ilyen együttműködés.

Ha már sikerek. Hosszú ideje Győrben működik az ország egyik legsikeresebb para asztalitenisz csapata. Számíthatnak az elnök támogatására?

Természetesen, a para szakág szövetségi elnöke éppen a közelmúltban járt nálam Győrben, ahol áttekintettük a további együttműködés lehetőségeit és irányait. A magyar para asztalitenisz válogatott éremesélyekkel indul a 2024-es párizsi olimpián, ezért minden támogatást megadunk számukra is. Az pedig, hogy Győrben ilyen eredményes para pingpong egyesület működik, külön öröm számomra, elnökként támogatom és nyomon követem a szakmai munkájukat.

Kapcsolódó témák: #asztalitenisz | #Győr | #magyar válogatott |