Maratoni válogató: kulcsfontosságú győzelmek Győrben

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.07.03. 15:29

Győrben rendezik a maratoni szakág egyik legfontosabb hazai versenyét. Felnőtt, U23 és ifjúsági válogató zajlik a napokban városunkban, melynek tétje a világ- és az Európa-bajnokságon való részvétel.

A 3,4 kilométeres rövid körös futamokon a felnőtteknél nagy meglepetések nem történek, női kajakban Kiszli Vanda könnyedén győzött, férfiaknál Sellyei Csanád nagy csatában szerezte meg az első helyet. Kenuban a szám világbajnoki címvédője, Kisbán Zsófia is érvényesítette a papírformát, miközben a férfiaknál Soltész Péter bizonyult a legjobbnak.

Sellyei Csanád (fotó: kajakkenusport.hu)

Az első felnőtt futamot kedden délután rendezték meg, a férfi kajak egyesek mezőnyében a 14 versenyző állt rajthoz. A rajt után Kulifai Tamás és Kolozsvári Brúnó ugrott a mezőny elejére, de az első futószakaszhoz érve már Péli Zalán, Sellyei Csanád és a Noé Bálint alkották az élmezőnyt. A trió kisebb előnyt tudott kialakítani a többiekhez képest, azonban Noé a futást követő első fordulónál nekiment az egyik bójának, így lényegében kiszállt az első helyért folytatott csatából. A véghajrát végül Sellyei Csanád bírta a legjobban, Péli Zalán lett a második, míg a bronzérmet a hibája ellenére is Noé Bálint szerezte meg.

Kajakos hölgyeknél Kőhalmi Emese és Kiszli Vanda tört az élre a rajtot követően. Egészen az első futószakaszig egyben tudott maradni a mezőny, de Emese a kiszállásnál hibázott, aminek következtében komoly hátrányba került. A hajrához közeledve jött az újabb drámai pillanat, ugyanis az addig második helyen haladó Sinkó Panna borult, így nem tudta folytatni a versenyt. Kiszli Vanda eközben magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, míg Kőhalmi Emese hibáját követően óriási bravúrral vissza küzdötte magát a második helyre. A bronzérmet Csikós Zsóka szerezte meg.

Kiszli Vanda (fotó: kajakkenusport.hu)

A kenu egyeseknél mindössze hárman vágtak neki a 3,4 kilométeres távnak. A nagy szél miatt különböző íveket használtak a kenusok: Pluzsik Mihály inkább nagyobb kanyarral próbálta meg a fordulókat teljesíteni, míg Soltész Péter és Laczó Dániel szorosan a bóják mellett haladtak. A két 2005-ös születésű, tehát még éppen csak az U23-as korosztályba fellépő Soltész és Pluzsik meg tudott lépni Laczó Dánieltől. A Tokaji Vízisport Club és a Szentendrei KKSE kenusa nagy csatában döntötte el az aranyérem sorsát, amelyből Soltész Péter került ki győztesen.

Soltész Péter (fotó: kajakkenusport.hu)

Kisbán Zsófia regnáló világbajnokaként egyértelmű esélyesként állhatott rajthoz női kenu egyesben. A Lágymányosi Spari kiválósága nem is adott esélyt senkinek, hamar leszakított mindenkit és gyakorlatilag gond nélkül húzta be az első helyet. Az ezüstérmet Matkovics Lili Sára nyakába akasztották, míg a dobogó legalsó fokára Kis-Batka Imola Johanna állhatott fel.

Kisbán Zsófia (fotó: kajakkenusport.hu)

Az ifjúsági korosztályban rövid körös válogatóin az alábbi eredmények születtek:

Férfi U17-U18 K-1 3,4 km: 1. Kaed Ádám Said, 2. Zemen Dániel, 3. Ivancsó Tamás

Női U17-U18 K-1 3,4 km: 1. Reisz Janka, 2. Molnár Kinga, 3. Jámbor Lotti.

Forrás: kajakkenusport.hu

A szerdai versenynapon a klasszikus maratoni távokon a győriek közül Erdőssy Csaba 8 év után újra maraton VB-n szerepelt. Kajakosunk ma megnyerte Győrben a válogatót, így Brandenburg után újra ott lehet a világbajnokságon.

Boros Adrián és Czéllai-Vörös Zsófi, a Győri Vízisport Egyesület versenyzői mindketten a harmadik helyen végeztek.

Fotóink a szerda délelőtti futamokról:

Galéria: O. Jakócs Péter

Korábban írtuk:

A versenyszámok szerda délután a kajak és kenu egyesekkel folytatódnak, a párosok pedig csütörtökön szállnak hajóba a maratoni távokon. A részletes programokról ide kattintva olvashat.

A szerdai U17-18 döntőkben egyesben Nagy Kincső, Hoffer Eszter, Varga Flóra Anna, Németh Helka Boglárka, Kolozsvári Lili, Tasi Sára, Ballai Bendegúz és Ivancsó Tamás szereplésére figyel a Graboplast Győri Vízisport SE.

A csütörtöki zárónapon párosban
30 kilométeren U23-ban a Boros Adrián-Erdélyi Tamás, Varga Olivér-Aradi Bátor Gergő, Aradi Álmos Balázs-Erdőssy Csaba István,
22 kilométeren az U17-18-as korosztály döntőjében a Wéber Barna-Ballagi Bendegúz, Mayer Hunor-Pálinkás Ármin,
18 kilométeren az U17-18-as korosztály döntőjében a Hudi-Kadler Panni-Zatykó Panka, Gaál Julianna-Hatos Borbála duóknak szurkolhatunk.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri VÍzisport SE | #maraton | #sport |