Sorsdöntő válogatóversenynek ad otthont Győr

Győr+ Fotó: kajakkenusport.hu
2024.07.01. 17:03

A Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton válogatóversenyt Győrben rendezik július 2. és 4. között. A háromnapos esemény már az idei második válogatója lesz a szakágnak, amelynek tétje a metkovicsi világ- és a poznani Európa-bajnokságon való részvétel.

A szakág idei két legfontosabb nemzetközi eseménye a július 25-28. közötti poznani Európa-bajnokság, valamint a szeptember 19-22. közötti metkovicsi világbajnokság. Utóbbi azért is kap majd kiemelt figyelmet, mert felnőtt kajak egyesben országkvótát lehet szerezni a jövő évi Világjátékokra.

Közel másfél hónappal ezelőtt, május 17-19. között rendezték meg a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságot, amely egyben az idei év első hazai válogatóversenye is volt. A második válogatót keddtől csütörtökig rendezik Győrben, méghozzá felnőtt, U23 és ifjúsági korosztályban.

Ez utóbbi a 3,4 kilométeres rövid körös számokkal indul kedden. Felnőtt férfi kajakban több átfedés is látható a rövidkör és 30 kilométeres klasszikus szám rajtlistái között. Ebben a tekintetben Sellyei Csanád, Péli Zalán, Kékesi Árpád és Noé Bálint is duplázni fog. Rövid körön érdemes lesz figyelni még Erdélyi Tamásra és Kolozsvári Brúnóra, míg a klasszikus maratoni számban Boros Adrián is esélyesként száll vízre.

Ahogy a férfiaknál, úgy a hölgyek mezőnyében is vannak olyanok, akik mindkét egyes számban rajthoz állnak a Mosoni-Dunán. A női K-1 26 km-es futamból szinte mindenki kivétel nélkül ott lesz a rövid körös távon is, így Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia, Csépe Panna, Sinkó Panna, Kőhalmi Emese és Szerafin Zsófia is. A legnagyobb favorit mindkét esetben a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda, de az említett versenyzők közül bárki okozhat meglepetést.

A magyar bajnok Boros Adrián (fotó: kajakkenusport.hu)

Férfi K-2 30 km-en újra rajthoz áll az aktuális magyar bajnok Boros Adrián, Erdélyi Tamás duó, akikre ezúttal is a Varga Olivér, Aradi Bátor páros és a Sellyei Csanád, Kolozsvári Brúnó egység lehet a legveszélyesebb.

A női K-2 26 kilométeren a Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia kettős a legnagyobb favorit. A páros a magyar bajnokságon is vezetett, ám az egyik futószakasz végén balul sült el a beszállás, aminek következtében a Sinkó Panna, Csépe Panna egység győzött. Az említett párosok mellett ismét rajthoz áll Győrben a Szmrtyka Hannah Sára, Horváth Maja kettes, valamint a Horváth Emőke, Ittzés Lili duó is, de új egységként ott lesz a mezőnyben a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros is.

Férfi kenu egyesben összesen három olyan versenyző lesz, aki 3,4 km-es rövid körön és 22 km-es hosszútávon is rajthoz áll. Az első válogatót hosszútávon megnyerő Soltész Péter, valamint Pluzsik Mihály és Laczó Dániel is duplázik az egyes számok tekintetében. Rövidkörön még Fodor Nicholas és Besenyei Ádám, 22 kilométeren Szmandray Benedek, Zsidai Máté és Horváth Alex lesz harcban a dobogós helyekért. Párosban ezúttal csak két egység, a Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás duó, illetve a Pluzsik Mihály, Horváth-Milvich Benedek kettes áll rajthoz a 22 kilométeres távon.

Női kenu egyesben duplázni fog Kisbán Zsófia. A Lágymányosi Spari versenyzője jelenleg az aktuális világbajnok rövid körön, de a 14,5 kilométeres hosszútávon is abszolút favorit a hazai mezőnyben. Rajta kívül duplázni Matkovics Lili Sára, Hegedűs Karolina Dóra, valamint Gönczöl Laura is.

A győri válogatóversenyen ifjúsági korosztályban is rendeznek futamokat. Itt ugyancsak a maratoni világeseményeken való részvétel lesz a tét, de kajakban a rövid körös számok válogatnak az ifjúsági, U23 gyorsasági világbajnokság K-1 5000 méteres mix váltó számába is. A részletes versenyműsor ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: kajakkenusport.hu

Kapcsolódó cikkünk:

Kapcsolódó témák: #bajnokság | #kajak-kenu | #maraton | #sport |