Labdarúgás

Ma a magyar válogatottnak lejt a pálya

Fotó: MTI/Kovács Tamás
mireider máté
2021.09.02. 08:46

Az Európa-bajnokságon mutatott világhírű helytállás után ma Angliát fogadjuk hazai pályán, a tét pedig a VB-re jutás

A meccset az M4 Sport csatorna közvetíti, illetve az m4sport.hu weboldalon is követhető lesz, kezdés: 20:45.

A 2016-os Európa-bajnokság után nagyon rövid idő alatt kemény gyomrost kapott minden magyar fociszurkoló: az emlékezetes andorrai vereség visszarántott mindenkit a földre, és újabb gyászos éveket vetített előre. Nem segített ezen Leekens kapitány sem, akit már az előzetes nyilatkozatai alapján inkább félelemmel néztünk.

Aztán történt valami, illetve valaki: Marco Rossi személyében – most már könnyű kijelenteni – világszinten is értelmezhető vezetőedzőt kapott a válogatott. Hiába jön külföldről, régóta Magyarországon él, így számára nem csak munkahely az MLSZ. Azóta még egy EB-n jártunk, ráadásul hazain. Sorra jönnek a biztató eredmények, a kontinenstornára 11 meccses veretlenségi szériával érkezett a csapat.

Az EB előző győztese, Portugália három gólt vágott, és bár közhely, de igaz: nem volt ekkora különbség a pályán. Örökre emlékezetes marad a világbajnoki címvédő Franciaország elleni döntetlen, és az, hogy Németország ellen, idegenben úgy lépett pályára a csapat, hogy továbbjutásért küzdhetett. Pár percen múlt a csoda, a világsajtó német szerencséről és megúszásról írt, a magyar válogatott pedig három olyan meccset játszott, ami után joggal tart tőlünk mai ellenfelünk: Anglia.

Csapatunk rutinos, Rossi pedig jól építi be a fiatal tehetségeket. A német légióstengely biztató: Szoboszlai, Orbán és Gulácsi Lipcsében csapattársak, Szalai Ádám, a csapat szellemi vezére szintén a Bundesligában játszik. A legnagyobb előny a játékosok szerint azonban a szurkolói tábor:

„Mielőtt kimentünk melegíteni a müncheni stadionba, tudtuk, hogy 10-15 ezer néző lesz maximum, annak is a többsége német. Aztán megláttuk a kapu mögött a magyar szurkolókat, akiktől olyan támogatást kaptunk, amire idegenben nem is számítottunk. Bátran kijelenthetem, és ez egyáltalán nem túlzás, hogy nekünk vannak a legjobb szurkolóink” – Szalai Ádám így nyilatkozott.

A legnagyobb válogatott-szurkolói csapat, a Carpathien Brigade ’09 ismét látványos koreográfiával, és irányított, fegyelmezett, szabályos buzdítással készül:

Jelenleg 7 ponttal második helyen állunk 3 meccs után a csoportban. Lengyelországgal 3-3-as döntetlent játszottunk, Albánia egyelőre elmarad mögöttünk, a két miniállam, San Marino és Andorra várhatóan nem fog beleszólni a továbbjutásba. Anglia pedig – ahogy várható volt – az első helyen van.

A vb-selejtezőcsoportunk állása jelenleg:

  1. Anglia – 9 pont
  2. Magyarország – 7 pont
  3. Albánia – 6 pont
  4. Lengyelország – 4 pont
  5. Andorra – 0 pont
  6. San Marino – 0 pont

A 2022-es, Katarban rendezendő novemberi világbajnokságra a selejtezőkből minden csoportelső közvetlenül jut ki, a másodikok pótselejtezőt játszanak. Ez utóbbi lehet reális cél számunkra, de ehhez Varsóban és ma is pontot kell szerezni. A pótselejtezőket nem a hagyományos formában rendezik meg, hanem a 10 selejtezőcsoport második helyezettjéhez csatlakozik még két ország a Nemzetek Ligája rangsorból. A 12 válogatottat ezután három részre bontják, a három szekcióban egyenes kieséssel, elődöntő és döntő után avatnak bajnokot, aki mehet a vb-re.

A mostani EB megmutatta, képesek vagyunk a legjobb csapatok ellen is helytállni, és meglepni őket. Anglia második lett a tornán, de a hazai hangulat már a franciákat is megzavarta: nem hallották egymást a pályán a meccs alatt. A szurkolók miatt ma a magyaroknak lejt a pálya, de ettől még ne becsüljük le Angliát, a papírforma és az esélyek mellettük szólnak.