Labdarúgás

Csodát tenni megy a válogatott

Fotó: MTI//Kovács Tamás
Mireider Máté
2021.06.23. 09:06

A csapat szereplése már most is felülmúlta az előzetes elvárásokat.

Valószínűleg az Európa-bajnokságok ránézésre egyik legerősebb csoportjába sorsolták a magyar válogatottat. A címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország, és az előző világbajnok Németország hármasa közül hazánk válogatottja mindenképpen lefelé lóg ki. A csoport alakulásához a torna különleges rendezése is nagyban hozzájárult; mivel több országban, több helyszínen rendeznek meccseket, így alanyi jogon egy ország sem jutott ki rendezőként, azonban a kijutóknak – amennyiben lehetőség van rá, minél többet – mindenképp biztosították a hazai meccseket az UEFA-nál. Így került gyakorlatilag három A-kalapos válogatott egy helyre, ahova végül pótselejtezőről hazánk is bejutott.

A szövetségi kapitány, Marco Rossi nem szállt el a válogatott sikereitől, előre jelezte: csodával határos lenne, ha sikerülne továbbjutni a csoportból. Szavai nem előre magyarázkodások voltak, a francia csapat piaci értéke eurómilliárdokban mérhető csak, egyéni tudásban és képzettségben pedig a legmagasabb szintet képviselik a világfutballban is (Kylian Mbappét a foci előző évtizedét meghatározó Messihez és Ronaldóhoz mérik leginkább. N’Golo Kantéről pedig azt tartják, három emberrel ér fel a jelenléte a pályán, annyit fut).

Az előjelek sem voltak biztatóak; a magyar válogatott fiatal csillaga, az európai hírnév küszöbén álló Szoboszlai Dominik hosszú ideje sérüléssel küzd, idén még nem lépett pályára. A helyettesítésére kiváló választásnak ígérkező, Győrből indult Kalmár Zsolt pedig Andorra ellen sérült meg. Ettől függetlenül a kapuban Gulácsi Péterrel, a védelemben Willie Orbánnal, és az elmúlt években megszokott fegyelmezett, taktikus, összetartó játékot várhattunk a csapattól. Az első meccsen, Portugália ellen 84. percig szép játékkal tartottuk a döntetlent, majd hirtelen kaptunk három gólt.

Ezek után jött a Franciaország elleni bravúr, és a jelző méltán kiérdemelt; a világsajtó is szenzációként számolt be az eredményről. Fiola Attila góljával szereztük meg a vezetést, és bár a franciák egy taktikai hibát kihasználva egyenlítettek, az egy pont megszerzése reményt adott: a többi csoport alakulása miatt ha ma, Münchenben meg tudjuk verni Németországot, biztosan nyolcaddöntős a magyar válogatott.

Franciaországban, az előző EB-n már sikerült a csoda, pedig akkor is inkább lesajnálták hazánk fiait. Végül Ausztria, Izland, és a később győztes Portugália előtt csoportelsőként jutottuk tovább.

Öt év után ma ismét összejöhet a továbbjutás. Az út nem volt könnyű, és a legnagyobb feladat még hátravan, de a labdarúgás egyik szépsége, hogy sikerülhet!

„Szeretem, hogy a kis emberek eldöngölhetik a nagy embereket, ami más, test test elleni küzdelmet jelentő sportágakban nem lehetséges, és szeretem azt is, hogy nem feltétlenül a jobb csapat győz.” – írja Nick Hornby írja a Focilázban (az idézetért köszönet a Kislány, nagy foci oldalnak).

A német válogatott a franciák ellen öngóllal kapott ki, majd Portugáliát meggyőző játékkal, 4-2-re győzték le. Joachim Löw szövetségi kapitány búcsúja az EB, a keretük fiatal és motivált. A fogadóirodák 1,2-es pénzt fizetnek a németek győzelmére, míg hazánk 3 pontja 16x-os kifizetést ígér. Az esélyek nem mellettünk szólnak, és bár közhelyes: de a meccs a pályán dől el.

Kapcsolódó témák: #Euro-2020 | #Európa-bajnokság | #labdarúgás |