Lövésektől hangos az Olimpiai Sportpark

Fotó: Vig Norbert
Ficsór Dávid/Havassy A. Katalin
2021.11.27. 19:17

Sportlövők népesítik be a hétvégén a győri Olimpiai Sportparkot, ahol egyszerre több verseny is zajlik. A szervezést és helyszínt ötösre értékelték, s már a 2024-es győri EB is előjött.

Laczik Zsolt a Kisalföldi és a Győri Lövészklub alelnöke a Győr+ Média érdeklődésére szívesen ismertette, milyen rendezvény is zajlik városunkban, s mit is kell tudni erről a csodás sportról.

„Ezen a hétvégén több verseny is zajlik itt az OSP-ben, de elsősorban a Győr 750 Open, amelyet a város tiszteletére tartunk. A győri önkormányzattal egyeztetve döntöttünk úgy, hogy ehhez az ünnephez méltó lövész versenyt szervezünk, amelyet szeretnénk meghonosítani, s majd évenként megrendezni a város valamelyik sportcsarnokában. Ezen kívül a Serdülő Országos Bajnokság is most zajlik, és a Futó-Céllövő országos bajnokságra is most kerül sor. Egyébként nem csak Győr ünnepel szép születésnapot, hanem a Magyar Sportlövők Szövetsége is, hiszen idén 150 éves, sőt a Győri Lövészklub képzeletbeli tortáján 40 szál gyertya ég.

A három napos versenyre a nevezések száma egyébként több mint 700 fő volt, viszont sajnos a koronavírus közbeszólt, így sok lemondás érkezett a szervezők felé. Ám szerencsére így is folyamatosan telt ház van a lőállásoknál, egymást váltják a versenyzők. Összesen 40 lőállást készítettek elő, illetve 3 futó-céllövő pályán mutathatják meg a sportolók mit is tudnak.

„Ha egy új helyszínre érkezünk, mindig vannak nehézségek, most sem volt ez másként. Ám szerencsére a helyi szervezők és a csarnok vezetői nagyon jól közreműködtek segítették egymást, úgyhogy én úgy érzem, minden a helyén van!” – zárta Laczik Zsolt.

Boros László a Győri Lövészklub sportlövője, illetve utánpótlás edzője – aki felnőtt világbajnokságon korábban második helyet ért el, és junior korosztályban kétszeres világbajnoki címig lőtte magát – szintén szívesen állt a Győr+ mikrofonja elé.

Boros László (Fotó: Ficsór Dávid)

„Az első alkalom, hogy ebben a gyönyörű csarnokban lehetünk, s nagyszerű érzés, hogy újra egy ilyen lövészversenyt sikerül Győrben meghonosítani, legalábbis reményeink szerint. Nekem a legfontosabb célom, hogy támogassam a versenyzőimet, illetve hogy utána helyt álljak a szintfelmérésen, hiszen ez már az, a 2022-es norvégiai Európa-bajnokságra. Szerintem jó formában vagyok, meglátjuk, hogy sikerül a holnapi napom!” – zárta a szakember.

Sike József futó-céllövő, világ- és Európa-bajnok, illetve háromszoros olimpikon szintén részt vett a rendezvényen, és örömmel mondta: Győrben mindig nagyon jó versenyezni!

Sike József (Fotó: Vig Norbert)

Sok-sok ilyen eseményre lenne szükség, s arra is, ahogy ezt megszervezték. Győriként nagyon szeretek itt versenyezni, illetve nyertem is itt EB-t. Ennek most olyan a hangulata, mintha világversenyen lennénk, s ez nagyon fontos: ugyanúgy kell készülni, ugyanazok a körülmények vannak, amelyek sajnos máshol sokszor hiányoznak.”

Sike Józsefnek a koronavírus-járvány közel két évre megálljt parancsolt, s ahogy fogalmazott: egyelőre kivár, hogy mi legyen az EB-vel, de az biztos, hogy a versenyzés nagyon hiányzott neki. Elmondta, hiába van már harminc év rutinja, ha kihagy egy szezont, nehéz visszarázódni.

„Az utánpótlás az a véleményem, hogy úgy „vagyogat”. Sokkal-sokkal többet kellene azért dolgozni, hogy az eredmények jobbak legyenek. Azért én azt látom, hogy a mai serdülő, ifi és junior korosztályt nehéz munkára fogni. Márpedig munka nélkül nincs eredmény, szóval lehetne jobb helyzetben is a magyar utánpótlás. – mondta őszintén a klasszis.

A következő EB tehát 2022-ben Norvégiában lesz, viszont 2024-ben hazánkban, ráadásul Győrben rendezik meg a kontinensviadalt. Győrben ez már a 4. EB lesz, s már most nagy a készülődés.

Sinka László a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára elmondta Győrhöz mindig sikeresen megrendezett és magyar szempontból is eredményes versenyek köthetők. Kiemelte a fejlődési lehetőséget is, hiszen 2004-ben még az Egyetemi Csarnokban, 2016-ban pedig már az Audi Aréna Győrben tarthatták meg a rendezvényt. Ez utóbbi különösen emlékezetes, hiszen három olimpiai kvótát is sikerült kivívnia a magyaroknak. 2018-ban ha eredményekben nem is jeleskedett a válogatott, a szervezésre ötös osztályzatot kaptak. Az alapok tehát ideálisak voltak ahhoz, hogy 2024-ben ismét Győr adhasson otthont az EB-nek.

Amikor beadtuk a pályázatunkat a 2024-es párizsi olimpia előtti EB-re, egyre többen és többen léptek vissza a megmérettetéstől. Mire az előterjesztésig jutottak a pályázatok, már csak mi maradtunk és hát nyertünk is. Hála annak, hogy ami rendezvényünk eddig Győrben volt, az mind kitűnőre sikeredett. – zárta Sinka László elnök, a mostani versenyek pedig holnap még folytatódnak.

Galéria: Vig Norbert

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid