Két aranyat szerzett az egyetemi kerékpáros vb-n a győri hallgató

Győr+
2024.06.06. 11:47

Zsankó Petra, a győri Széchenyi István Egyetem műszaki menedzser szakos hallgatója két aranyérmet és egy hatodik helyet szerzett a Costa Ricában megrendezett, június 2-án befejeződött FISU Egyetemi Kerékpáros-világbajnokságon. A sportoló a kritérium és az egyéni időfutam versenyszámokban győzedelmeskedett.

A Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontos a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, legyen szó a testnevelési kurzusok széles kínálatáról, a győri campuson található sportparkról, az egyetemi klubokról vagy sportegyesületek és versenyszerűen sportoló hallgatók támogatásáról. Az intézmény számos eszközzel segíti a professzionális sportkarrier és a tanulmányok összeegyeztetését, ezt a célt szolgálja a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Élsportolói Ösztöndíja is, amelyet márciusban Zsankó Petra is elnyert.

A vasszécsenyi fiatal a napokban a FISU Egyetemi Kerékpáros-világbajnokságon ért el kiemelkedő sikert, hiszen a három országúti számból kettőben aranyérmet, egyben pedig hatodik helyet szerzett. A Costa Rica-i megmérettetésen rendkívül magas hőmérséklet és páratartalom fogadta a versenyzőket, a Széchenyi-egyetem hallgatója azonban felül tudott kerekedni a nehézségeken.

Közel húsz nemzet képviseltette magát a világbajnokságon, Magyarországról hárman utaztunk ki. Az országúti versenyszámokban azonban egyedül indultam, így a többi ország delegációival ellentétben én nem tudtam csapattársakkal összedolgozni, egyedül kellett helytállnom” – mondta el a kerékpáros.

Zsankó Petra első aranyérmét a kritériumversenyben szerezte, amelyben 17 pontot összegyűjtve 10 ponttal előzte meg a második helyezett szlovák indulót. „Rövid, nagyjából két kilométeres köröket kellett tennünk 35 percen keresztül, a mért etapokban pedig pontokat kaptunk a befutó eredményéért. A pálya legnehezebb része a 800 méteren át tartó 11 százalékos emelkedő volt” – tette hozzá a számot megnyerő versenyző.

A másnapi időfutamon egy 19 kilométeres szakasz minél gyorsabb teljesítése volt a feladat. A 23 éves magyar versenyző ebben a számban is a legjobbnak bizonyult, több mint fél perccel előzte meg a második helyezettet, és ezzel második aranyérmét szerezte meg a San Carlosban megrendezett vb-n.

A 88 kilométeres mezőnyversenyt kifejezetten vártam, jó esélyekkel indultam, azonban sajnos a futam napjára lebetegedtem. A táv felénél már folyamatosan támadtak a lengyel, szlovák és német ellenfelek, akik aztán meg is előztek, és így a hatodik helyen értem célba” – részletezte a fiatal tehetség.

Az osztrák Rapso Knittelfeld csapatának versenyzője kiemelte, sok logisztikát igényel a tanulás és az élsport összehangolása, azonban rengeteget segít az egyetem és az oktatók megértő hozzáállása. „Jelenléti oktatásban tanulok, nincs egyéni tanrendem, a sport mellett ugyanolyan komolyan veszem a tanulmányaimat is” – szögezte le. A kerékpáros megköszönte a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Kerékpáros Szövetség, edzője és családja támogatását, valamint megjegyezte: bízik benne, hogy egyszer olimpián is képviselheti Magyarországot.

Szöveg és forrás: Széchenyi István Egyetem